Vesna Bugarski

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vesna Bugarski
Született1930. május 2.
Szarajevó
Elhunyt1992. augusztus 22. (62 évesen)
Szarajevó
Foglalkozásaépítész
SablonWikidataSegítség

Vesna Bugarski (Szarajevó, 1930. május 2. – Szarajevó, 1992. augusztus 22.) építész, az első női építész Bosznia-Hercegovinában.

Élete[szerkesztés]

Belgrádban kezdte tanulmányait, ahol az egyetlen nő volt, aki építészetet tanult, majd miután Szarajevóban is létesült építészet szak, itt szerzett oklevelet 1964-ben. Az első munkahelyei a szarajevói Prosperitet tervezőiroda volt. Ezt követően több éven át Dániában dolgozott, ahol belsőépítészetre szakosodott. Visszatérve Szarajevóba, faliszőnyegeket kezdett készíteni, emellett folytatta belsőépítészi tevékenységét. 1992. augusztusban a polgárháború során hunyt el, amikor a piacról hazafelé tartva eltalálta egy gránát.

Szarajevóban található munkáinak többsége megsemmisült a háború alatt.[1][2]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Mary Englar. Bosnia-Herzegovina in Pictures. Twenty-First Century Books, 70. o. (2007) 
  2. Vesna Bugarski (1930-1992) in memoriam”. Bosnia Report, Kiadó: Bosnian Institute. [2016. január 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. május 2.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vesna Bugarski című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.