Valdez (Alaszka)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Valdez
Közigazgatási adatok
Ország Amerikai Egyesült Államok
ÁllamAlaszka
MegyeValdez–Cordova Census Area, Chugach Census Area
Alapítás éve1790
Irányítószám
Lista
99686
Körzethívószám907
Népesség
Népesség3985 fő (2020. ápr. 1.)[1]
Népsűrűség7 fő/km²
Földrajzi adatok
Tengerszint feletti magasság30 m
Terület718 km²
IdőzónaUTC−9
Azonosítók
GNIS
GeoNames5877389
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 61° 07′ 51″, ny. h. 146° 20′ 54″Koordináták: é. sz. 61° 07′ 51″, ny. h. 146° 20′ 54″
Valdez honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Valdez témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Valdez kisváros az Amerikai Egyesült Államok Alaszka államában, az Alaszkai-öböl északi részén, egy védett fjordban, melyet Valdez-öbölnek is szoktak hívni. Valdez lakossága 2010-ben 3976 volt. (1900-ban még csak 310 lakos élt itt).

Valdez Alaszka egyik legfontosabb kikötővárosa, nevét egy spanyol hadihajó tisztjéről (Antonio Valdés y Fernández Bazán) kapta 1790-ben.

Valdezi tájkép

Rövid történet[szerkesztés]

Valdez kikötőjét egy spanyol felfedező nevezte el 1790-ben egy spanyol hadihajó tisztjéről (Valdés y Fernández Bazán).[2] A klondike-i aranyláz idején (1897-98) több hajótársaság is ezt a kikötőt részesítette előnyben a bányászok számra. A város felvirágzása a Richardson Highway (Richardson főútvonal) megépítése után kezdődött, amikor az út összekötötte Valdezt Fairbanksszel. A jó szárazföldi megközelítés és a jégmentes kikötő Valdezt fontos ellátási csomóponttá tette. A főútvonal 1950-ig csak nyáron volt nyitva.

Az 1964-es alaszkai földrengés megrongálta Valdezt, de nem rombolta le. Az újjáépítést a United States Army Corps of Engineers (az USA hadseregének műszaki alakulata) felügyelte. A Transzalaszkai Csővezeték terminálja Valdez jégmentes kikötőjénél van. Itt töltik meg a nagy olajszállító tankereket. A terminál 1975-1977 között épült és jelentősen fellendítette Valdez gazdasági életét.

Gazdaság[szerkesztés]

A gazdaság több lábon áll:

  • A Transzalaszkai Csővezeték terminálja Valdez jégmentes kikötőjénél van. Ez adja a legtöbb munkahelyet a lakosságnak.
  • Valdez kereskedelmi és sporthorgászközpont.
  • Turizmus: számos tengeri kirándulóhajó indul a kikötőből, ahonnan a tengeri élővilág figyelhető meg. A közelben lévő gleccserek felé is indulnak „gleccsernéző” túrák. Valdezt szokták Alaszka Svájcának is hívni. A Thompson-hágóra induló kiránduláson vízeséseket és gleccsereket lehet nézni.
  • Valdez repülőtere kisebb személyszállító gépeket fogadhat.
  • Valdezben rendezik 1991 óta az extrém sívilágbajnokságot.[3]

Éghajlat[szerkesztés]

Valdez éghajlata nagyjából mérsékelt övi klíma, néhány különlegességgel. A statisztikák szerint itt esik a legtöbb hó az Amerikai Egyesült Államokban, sőt talán az egész világon (15 000 mm/év)[4] A kikötő jégmentes, ez adta és adja mind a mai napig a város jelentőségét. A csendes-óceáni mérsékelt övi esőerdők északi határa is itt van Valdez környékén, a Blueberry Hillnél.[5]

Olajkikötő[szerkesztés]

A Transzalaszkai Csővezeték (Trans-Alaska Pipeline System – TAPS) terminálja Valdez jégmentes kikötőjénél van. Itt töltik meg a nagy olajszállító tankereket. A terminál 1977 óta működik. Heti 3–5 olajszállító tanker fordul meg a terminálon, eddig közel 15 000.

Olajkikötő

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Valdez, Alaska című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]