Unimak-sziget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Unimak-sziget műholdas képe

Az Unimak-sziget az Aleut-szigetlánc legnagyobb szigete Alaszkában. Területe 4070 km², ezzel az (Amerikai Egyesült Államok kilencedik legnagyobb szigete. A szigeten emelkedik a Mount Shishaldin (Shishaldin-tűzhányó), mely a Föld tíz legaktívabb vulkánja közé tartozik. Ez a hegy a sziget legmagasabb pontja (2857 m). A 2000-ben végzett népszámlálási adatok szerint a szigeten 64 ember él a sziget keleti végén található False Pass nevű városkában.

A sziget végén található a Cape Lutke hegyfok. A sziget közepén fekszik a Fisher Caldera, mely egy 9100 évvel ezelőtti kitörés vulkanikus kráter maradványa. A kalderában három kisebb kráter-tó található.[1] A kalderát egy amerikai geológusról nevezték el, aki az Umnak-hágón vesztette életét. A szigeten korábban volt egy világítótorony (Scotch Cap Lighthouse),[2] melyet az 1946-os nagy földrengést követő cunami rombolt le, és ölte meg annak személyzetét.[3] A szigetet hajóval vagy hidroplán légitaxival lehet elérni.

Állatvilág[szerkesztés]

A szigeten több emlősfaj él, köztük a rénszarvas és a barna medve. A szigettől nyugatra, a szigetlánc többi szigetén a legnagyobb testű emlős a vörös róka.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Shishaldin tűzhányó

Források[szerkesztés]

  1. The Alaska Volcano Observatory avo.alaska.edu
  2. Unimak island Archiválva 2010. június 27-i dátummal a Wayback Machine-ben, titanic-nautical.com
  3. The April 1, 1946 Earthquake and Tsunami in the Aleutian Island, drgeorgepc.com