Ugróhangya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugróhangya
Indiai ugróhangya (Harpegnathos saltator)
Indiai ugróhangya (Harpegnathos saltator)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Alosztály: Szárnyas rovarok (Pterygota)
Alosztályág: Újszárnyúak (Neoptera)
Öregrend: Fejlett szárnyas rovarok (Endopterygota)
Rend: Hártyásszárnyúak (Hymenoptera)
Alrend: Fullánkosdarázs-alkatúak (Apocrita)
Alrendág: Fullánkosok (Aculeata)
Öregcsalád: Hangyaszerűek (Formicoidea)
Család: Hangyák (Formicidae)
Alcsalád: Barázdáshangya-formák(Ponerinae)
Nemzetség: Barázdáshangya-rokonúak (Ponerini)
Nem: Harpegnathos
Jerdon, 181
Típusfaj
Indiai ugróhangya (Harpegnathos saltator)''
Jerdon, 181
Fajok
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ugróhangya témájú kategóriát.

Fekete ugróhangya (Harpegnathos venator) fölülnézetben
Indiai ugróhangya (Harpegnathos saltator) oldalnézetben

Az ugróhangya (Harpegnathos) a hártyásszárnyúak (Hymenoptera) fullánkosdarázs-alkatúak (Apocrita) alrendjébe sorolt hangyák (Formicidae) családjában a barázdáshangya-rokonúak (Ponerini) nemzetségének egyik neme alig féltucat fajjal.

Származása, elterjedése[szerkesztés]

Fajai Dél-és Délkelet-Ázsiában élnek.

Megjelenése, felépítése[szerkesztés]

A poneromorf hangyák közé tartozik (Tartally). Jellegzetesek kaszához hasonlóan hosszú, alig ívelt rágói. A konvergens evolúció eredményeképpen megjelenése igen hasonló az Ausztráliában élő vörös buldoghangya (Myrmecia) nem hangyáira — ennek megfelelően szemei feltűnően nagyok. Dolgozóinak van spermatasakja; ez a poneromorf fajok között nem ritkaság.

Életmódja, élőhelye[szerkesztés]

A többi poneromorf hangyához hasonlóan valamennyi faja ragadozó; csaknem kizárólag más rovarokra vadászik. (Tartally). Eközben a ragadozó hangyák nagy többségétől eltérően nem annyira szagnyomokat követ, hanem a vörös buldoghangyához (Myrmecia) hasonlóan főleg látására hagyatkozik. Az elejtett prédát nyersen hurcolja be a fészekbe, mivel — ugyancsak a vörös buldoghangyához hasonlóan — emésztőrendszere előemésztésre nem alkalmas.

Neve arra utal, hogy jól ugrik. Az indiai ugróhangya (Harpegnathos saltator) szöcskeként ágról ágra ugrálva nagyobb távolságokat tehet meg. Ehhez nem a lábaival rugaszkodik el, hanem a tora alá görbíti a fejét, és ebből a helyzetből pattan esetenként akár egy métert is (Urania 301. old.).

Lárváik kokonban bábozódnak. de a kokont nem tudják megszőni, ha a dolgozók nem hordanak köréjük törmeléket, például egy kevés tőzeget (Tartally).

Szaporodása[szerkesztés]

Ha a királynő elpusztul, a dolgozók dominanciaharcba kezdenek, majd a domináns egyed elkezd petézni (ú.n. „gamergate” lesz belőle). Később jó eséllyel párosodik is egy, lehetőleg más bolyból származó hímmel (ilyen hiányában a terméketlen petéiből kikeltek egyikével), és innen fogva ismét képesek dolgozókat vagy akár királynőket is kinevelni.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Harpegnathos című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]