Török Csorja Viola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Török Csorja Viola
Életrajzi adatok
Született1957. május 9. (66 éves)
nem ismert
Tevékenységzenei szakíró, muzikológus
SablonWikidataSegítség

Török Csorja Viola (1957. május 9.–) erdélyi magyar muzikológus.

Életútja[szerkesztés]

Középiskoláit a kovásznai líceumban kezdte, s a kolozsvári Zenei Líceumban végezte (1970–76). Főiskolai diplomát muzi­kológia szakon a kolozsvári Zeneművészeti Főiskolán szerzett (1977–81). 1985-ig a sepsiszentgyörgyi 1. sz. Általános Iskola zenei tagozatán, 1986-tól, kitelepedve Németországba, a kastli magyar gimnáziumban tanított.

1981–85 között megszervezte a sepsiszentgyörgyi Tambura és Cantilena régizene-együtteseket; a Román Televízió magyar adásaiban Boros Zoltánnal a Kaláka-adásokban is szerepelt. Németország egyetlen magyar gimnáziumában 1986-tól magyar zenei és színpadi műsorokat szervezett. Előadták többek között Vörösmarty Mihálytól a Csongor és Tündét, Balassi Bálint Szép magyar komédiáját (ezzel Stockholmban, Bécsben és Párizsban is felléptek) és a Szent Erzsébet-legenda feldolgozott változatát.

Népzenei tárgyú cikkeit 1983–86 között a sepsiszentgyörgyi Megyei Tükör, A Hét, Utunk, Jóbarát közölte.

Sajtó alá rendezte Pozsony Ferenc Álomvíz martján (Feketeügy menti népballadák. Bukarest, 1984) és Szeret vize martján (Moldvai csángómagyar népköltészet. Kolozsvár, 1994) c. köteteinek dallamanyagát.

Források[szerkesztés]