Twyford állomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Twyford
Cím
Ország Egyesült Királyság
HelyTwyford
ÁllomáskategóriaCategory D railway station
Cím
ÁllomáskódTWY
Építési adatok
Megnyitás1839. július 1.
Felhasználási terület
TulajdonosGreat Western Railway
ÜzemeltetőGreat Western Railway
ViteldíjzónaLondon fare zone Contactless-only
Egyéb jellemzők
Liftek száma3
Peronnal rendelkező vágányok száma5
Része ennekCrossrail
Vasútvonalak
  • Great Western Main Line
Szolgáltatások
VonatokElizabeth line
Elhelyezkedése
Twyford (Anglia)
Twyford
Twyford
Pozíció Anglia térképén
é. sz. 51° 28′ 34″, ny. h. 0° 51′ 47″Koordináták: é. sz. 51° 28′ 34″, ny. h. 0° 51′ 47″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Twyford témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Twyford állomás Twyford falu vasútállomása Berkshire megyében, Angliában. Az állomás a Great Western fővonalon helyezkedik el Paddingtontól közel 50 kilométerre, Reading és Maidenhead állomások között, valamint innen ágazik le egy szárnyvonal Henley-on-Thames felé. Az állomást a Great Western Railway üzemelteti.

Története[szerkesztés]

Az 1892-ben épült fogadóépület

A Great Western fővonal 1839. július 1-jén érte el Twyfordot, és a falu állomása 1840. március 30-áig a vonal nyugati végállomása volt, amíg el nem készült a Sonning Hill vasúti bevágása és a vasútvonal folytatása Reading felé. Az átadáskor közlekedő kilenc pár vonatot egy hurokvágány szolgálta ki. Az állomástól nyugatra építették fel az ideiglenes műhelyt a mozdonyok számára, amit Maidenheadből vittek át. Reading megnyitása után a műhelyt lebontották, az állomás peronját áthelyezték.

1846-ban az állomás korábbi fa fogadóépülete helyére egy új tégla épületet építettek. A Henley elágazás 1857-es építésekor az észeki peront úgy építették át, hogy az új szárnyvonal forgalmát is ki tudja szolgálni, amivel együtt szükségessé vált egy gyalogoshíd megépítése is.

Amikor a vasútvonalon a széles nyomtávról áttértek a normál nyomtávra, az állomást is átépítették: új felvételi épületet, új peronokat és úgy gyalogoshidat kapott. Az összetettebb vágányzat új vezérlőtornyok építését tette szükségessé az állomás keleti és nyugati végébe kiváltva ezzel a régi tornyot.

1900-ban az állomáshoz felépítették az állomásfőnök házát. A Great Western Railway 1948. január 1-jei államosítását követően az állomás és térsége a British Railways nyugati régiójához került, ami az 1960-as évekig a jelzések cseréjét leszámítva Twyfordben nem jelentett különösebb változást. 1961-ben a vasúti berendezések leegyszerűsítésekor a két vezérlőtornyot felváltotta a fővonal és a leágazásban épített új torony. 1972-ben működött így az állomás forgalmának irányítása, amikor a vezérlést áthelyezték Readingbe. A teherpályaudvar részét az állomásnak 1965-ben bezárták, helyére parkolót építettek. 1975-ben az állomás átmenő vágányait átépítették úgy, hogy a 200 kilométer per órás nagysebességű vonatok megfelelően áthaladhassanak a vasútállomáson.

1989-ben a 4. vágány fogadóépületét felújították, hogy az épület jegypénztárnak és váróteremnek adjon helyet. 2009 nyarán a gyalogoshidat felújították és három felvonóval akadálymentesítették, valamint magasabbra építették a Great Western fővonal villamosítása miatt.

Jellemzői[szerkesztés]

Az állomás öt vágánnyal rendelkezik: az 1. és a 2. vágány a Reading és London közötti nagyobb sebességű távolsági, a 3. és 4. vágány pedig a regionális forgalmat, az 5. csonkavágány pedig a Henley szárnyvonal forgalmát fogadja. A nap folyamán csak a 3., 4. és 5. vágányon fogadnak vonatokat, az 1. és 2. vágányon a távolsági vonatok csak csúcsidőben állnak meg. Az állomás öt vágánya különböző hosszúságúak: az 1. vágány 8 kocsis, a 2. és a 4. vágány 7-7 kocsis, a 3. vágány 9 kocsis és az 5. vágány csak 5 kocsis szerelvényeket tud kiszolgálni.[1]

A fő átmenő vágányon 200 km/h, a többi átmenő vágányon 96 km/ó, a Henley szárnyvonalon 64 km/h a maximális sebesség.

Az állomás főbejárata és a főépület a 4. vágánynál, a falu felé vannak. A vasútállomás egy másik bejáraton át is elérhető az 1. vágánynál.

Forgalom[szerkesztés]

Egy 165 sorozatú és egy 387 sorozató motorvonat az állomáson

Hétfőtől szombatig óránként négy vonat indul Twyfordból Paddingtonba, kettő Radingbe és kettő Oxfordba. Vasárnaponként félóránként indulnak vonatok valamennyi irányba. Henley-on-Thames felé a vonatok csak hétköznapokon 50 percenként járnak.

Twyfordból az átlagos menetidő Londonba 50 perc, Readingbe 7 perc és Henley-on-Thamesbe 12 perc. A csúcsidőben Londonba és Londonból közlekedő vonatok menetideje 20–30 perc is lehet.

Előző állomás   National Rail   Következő állomás
Maidenhead   Great Western Railway
Great Western fővonal
  Reading
végállomás   Great Western Railway
Twyford–Henley-on-Thames-vasútvonal
  Wargrave
Előző állomás   Crossrail   Következő állomás
Maidenhead   TfL Rail
Paddington–Reading
  Reading
  Jövőbeli fejlesztés  
Előző állomás   Crossrail   Következő állomás
végállomás
Crossrail
Elizabeth line
tovább Abbey Wood felé

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Twyford railway station című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Yonge–Padgett–Bridge 2010: John Yonge, David Padgett.szerk.: Mike Bridge: Railway Track Diagrams 3: Western, 5th (angol nyelven), Bradford on Avon: Trackmaps [1989] (2010. augusztus). ISBN 978-0-9549866-6-7 
  • Marion Pearse, John Pearse. Twyford's Railway Heritage (angol nyelven). Twyford: Twyford and Ruscombe Local History Society (1985). ISBN 978-0948245008