Turul Ultrái

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Turul Ultrái
Motto “Csak a Bánya”
Csapat FC Tatabánya
Város, Ország Tatabánya (Magyarország)
Alapítva 2000
Taglétszám 50+
Website Turul Ultrái hivatalos oldala

A Turul Ultrái (Korábban: Los Bandítos) egy tatabányai futballszurkolói csoport. Az FC Tatabánya első ultracsoportja.

Története[szerkesztés]

A Turul Ultrái (rövidítve: TU ) 2000-ben alakult, miután az FC Tatabánya hosszú idő után ismét a legfelső osztályban szerepelhetett. Ekkor négy fiatal szervezkedni kezdett, azzal a céllal hogy valami újat vigyen az amúgy a B-közepes szurkolás szintjén ragadt Tatabányai szurkolói életbe.

Kezdetben az akkor még stadionproblémák miatt Csepelen játszó Tatabánya mérkőzésein csupán kisebb a csapatot éltető rigmusokkal énekeltek, a hozzájuk mérkőzés közben csatlakozó többi lelkes szurkolóval. Ez a kezdeményezés később több helyi fiatalt ragadott magával, és rövid idő alatt népszerűvé vált, és az ultrák létszáma gyarapodni kezdett. Az első időkben még a Los Bandítos nevet használták, később azonban úgy gondolták, hogy eredetibb lenne valami magyaros hangzású nevet választani. Ekkor választották A váci Dunakanyar Ultrái mintájára nevüknek, és címerüknek Tatabánya város jelképét a turulmadarat. Ezt 2006-ban felváltotta a bányászat jelképe, a két keresztbetett kalapács, melyet egy babérkoszorú ölel közre.

TU Második vonal[szerkesztés]

A Turul Ultrái egy ifjúsági szekciójának elnevezése volt amely a 2000-es években években tevékenykedett, elsődlegesen fiatalítás céljából létrehozott, a TU védőszárnyai alatt működött. A csoport megszűnése után több tagjuk beolvadt a Turul Ultrái közé, mások pedig egyéb elfoglaltságok miatt felhagytak a szurkolói élet művelésével.

A csoport és a nők[szerkesztés]

  • A TU soraiban egy időben jelentős aktivitást mutattak a hölgy tagok. Ennek hatására később egy lady szekció létrehozása is felmerült, hasonlóan a Sóstói Hableányokhoz, de ez a mai napig nem valósult meg.

Kapcsolat a klubbal[szerkesztés]

A TU évek óta kifejezetten jó kapcsolatot ápol az FC Tatabánya klubvezetőségével, ez köszönhető annak, hogy a klub jelenlegi ügyvezetője szintén a Turul Ultrái kötelékébe tartozik mind a mai napig.

Hagyomány tisztelet[szerkesztés]

A Turul Ultrái nagymértékben tisztelik a Klubjuk, és városuk a bányászattal szorosan összefonódó múltját, és hagyományait. Büszkén vállalják a csapat, illetve a város és térség bányászattal kapcsolatos emlékeit. Dalaikban többször feltűnnek a „Hajrá, Bányász!”, illetve a „Jó Szerencsét!” szóösszetételek. Zászlóik mintázata is a bányászat jelképeit tükrözi.

Barátok, és riválisok[szerkesztés]

A csoport jó, illetve rossz kapcsolatot ápol bizonyos ultracsoportokkal. A viszony kialakulása nem mindig világos (Földrajzi elhelyezkedés, régi sérelmek, hasonló hírnév stb.), leszámítva az Ascoli csapatát, akikkel a Vasassal való rossz viszonya szülte az azóta is gyümölcsöző barátságot.

Barátok[szerkesztés]

Sopron, Fehérvár, Zalaegerszeg, Ascoli (olasz), Odra Opole (lengyel), Polonia Bytom (lengyel), Los Angeles Lakers (amerikai)

Riválisok[szerkesztés]

Győr, Vasas, Celldömölk

Politika[szerkesztés]

A csoport tagjai nem politizálnak a lelátón, illetve nem hangoztatnak különféle politikai eszméket, de a csoport jelentős része jobboldali, illetve szélsőjobboldali beállítottságú.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Honlapok