Tudomány és Technika Háza (Miskolc)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudomány és Technika Háza
TelepülésMiskolc
CímGörgey Artúr utca 5.
Építési adatok
Építés éve1985–1989
TervezőBodonyi Csaba
Hasznosítása
Felhasználási területrendezvényközpont
Elhelyezkedése
Tudomány és Technika Háza (Miskolc)
Tudomány és Technika Háza
Tudomány és Technika Háza
Pozíció Miskolc térképén
é. sz. 48° 05′ 52″, k. h. 20° 47′ 11″Koordináták: é. sz. 48° 05′ 52″, k. h. 20° 47′ 11″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Tudomány és Technika Háza témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Tudomány és Technika Háza (általában Technika Háza) Miskolcon, a Népkert közelében, a Görgey Artúr utca 5. szám alatt helyezkedik el.

Története[szerkesztés]

Miskolcon az 1960-as évek végére alakult ki az a koncepció, amely szerint a Népkert mellett egy többé-kevésbé összefüggő területen „kultúr- és sportcentrumot” szándékoztak kialakítani. Ennek a tervnek az első megvalósult építménye a Miskolci Sportcsarnok volt, a Rónai Művelődési Központ már korábban létezett a Mindszent téren (akkor Magyar-szovjet barátság tere), majd 1972-ben átadták a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárat is. Ez előtt kialakult egy terület, amit eredetileg szálloda céljára tartottak fenn. Végül azonban a MTESZ (Műszaki és természettudományos Egyesületek Szövetsége) és a Miskolci Egyetem javaslatára a tudomány és a technika otthonának szánt épület megvalósítása mellett döntöttek. A ház eleve többcélú hasznosításra volt tervezve, a MTESZ központja mellett ide tervezték az ÉMÁSZ (Észak-magyarországi Áramszolgáltató Vállalat) kirendeltségét és másokat (TIT, HN, Vöröskereszt stb.). Néhány kiszemelt cég a költségekre hivatkozva mondta le a beköltözést.

A Tudomány és Technika Háza terveit Bodonyi Csaba készítette el, alapkövét 1985-ben rakta le Kapolyi László ipari miniszter és Fejti György megyei MSZMP-elnök. A fő kivitelező a Borsod Megyei Állami Építőipari Vállalat volt. Az építkezés kissé elhúzódott, csak 1989-re lett kész. Ennek részben az volt az oka, hogy a munkálatok során fontos szerepet szántak a társadalmi munkának.

Az építkezést – nem a tervezést és nem a kivitelezést – kezdetben némi ellenérzés fogadta, mondván, zsúfolttá teszi a Népkert nyugati részét, elnyomja és eltakarja a könyvtár épületét. Az átadást követően azonban megszűntek a kritikai hangok, az épület Miskolc általánosan dicsért, reprezentatív épületévé lett, építészeti és épületgépészeti szempontból is a korszerűséget képviselte. A külső részeket a sima, világos betonfelületek, a belső tereket a vöröstégla-borítás uralta. Az irodákon kívül előadótermek kaptak helyet benne, és volt kávéháza is. Kezdetben konferenciáknak, tudományos rendezvényeknek, továbbképzéseknek adott helyet, de a rendszerváltás után eredeti célú kihasználtsága csökkent, majd meg is szűnt.

Napjainkban[szerkesztés]

Az épületet 2016-ban teljes egészében felvásárolta egy cégcsoport, amely megkezdte az épület teljes külső és belső felújítását, átalakítását. A Tudomány és Technika Házában 2017 májusában átadtak egy modern rendezvény- és konferenciaközpontot, egy 400 fős előadóteremmel, egy 60 fő befogadására alkalmas sajtó- és klubszobával, egy, az oszlopcsarnokban kialakított 80 fő befogadására alkalmas kávézóval, valamint öt darab, egyenként 20–30 fős szekciós teremmel.

Érdekességek[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]