Troms og Finnmark

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Troms og Finnmark
Troms og Finnmark címere
Troms og Finnmark címere
Közigazgatás
Ország Norvégia
SzékhelyTromsø
Alapítás éve2020. január 1.
PolgármesterTarjei Jensen Bech
Népesség
Teljes népesség244 326 fő (2019. jan. 1.)
Terület74 829,69 km²
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 69° 40′, k. h. 22° 30′Koordináták: é. sz. 69° 40′, k. h. 22° 30′
Troms og Finnmark weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Troms og Finnmark témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Troms og Finnmark (magyarul Troms és Finnmark, északi számiul Romsa ja Finnmárku) Norvégia egyik megyéje (fylke) az ország északi részén, Észak-Norvégia földrajzi régióban, melyet 2020. január 1-jén alapítottak.[1] A megye egy közigazgatási reform eredménye, az egykori Troms megye, Finnmark megye, valamint a nordlandi Tjeldsund község összevonásával keletkezett. Az új megye közigazgatási központja Tromsøben található (az egykori Troms megye központja), azonban a megye kormányzójának hivatala Vadsøben helyezkedik el (az egykori Finnmark megye központja).

2019. január 1-jén Elisabeth Aspakert nevezték ki Troms og Finnmark megye kormányzójának, korábban Troms megye kormányzója volt.

Az egyesítés erősen népszerűtlen volt a lakosság körében, különösen az egykori Finnmark megyében. A megyében tartott, nem kötelező érvényű népszavazás során Finnmark megye lakosságának 87%-a az egyesítés ellen szavazott, ennek ellenére a Storting nem vonta vissza az összevonásról szóló döntését.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Troms og Finnmark című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.