Tokugava Művészeti Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tokugava Művészeti Múzeum
A múzeum adatai
ElhelyezkedésNagoja
Japán
Cím1017 Tokugavacsó, Higasi kerület, Nagoja, Aicsi prefektúra 461-0023, Japán
Alapítva1935
Megnyílt1935. november 10.
TulajdonosTokugawa Reimeikai
Építési stílusImperial Crown Style
Elhelyezkedése
Tokugava Művészeti Múzeum (Japán)
Tokugava Művészeti Múzeum
Tokugava Művészeti Múzeum
Pozíció Japán térképén
é. sz. 35° 11′ 01″, k. h. 136° 55′ 59″Koordináták: é. sz. 35° 11′ 01″, k. h. 136° 55′ 59″
Térkép
A Tokugava Művészeti Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Tokugava Művészeti Múzeum témájú médiaállományokat.
Tokugava Művészeti Múzeum Nagojában

A Tokugava Művészeti Múzeum (徳川美術館; Hepburn-átírással: Tokugawa Bijutsukan) egy magánmúzeum, mely Nagojában, közép Japánban található. A gyűjtemény körülbelül 12000 kiállítási tárgyat tartalmaz. Kardokat, páncélokat, lakkbútorokat, jelmezeket és maszkokat, kínai és japán kerámiákat, illetve kalligráfiákat láthatunk benne. Továbbá megcsodálhatjuk a kínai Szung- és Jüan-dinasztia korabeli festményeket is.

Története[szerkesztés]

Japánban több magánmúzeumtól eltérően, melyek gyűjteményeit vállalatok vagy vállalkozók gyűjtötték össze a modern korból, a Tokugava Művészeti Múzeum megörökölt műtárgyakkal rendelkezik. A múzeumot az Ovari Tokugava Reimeikai Alapítvány tartja fenn, melyet 1931-ben Tokugava Josicsika (1886-1976) alapított meg. Ő volt a 19. irányítója az Ovari családnak, mely a Tokugava klán alá tartozott. Annak érdekében hozta létre a múzeumot, hogy megőrizze a klán felbecsülhetetlen értékű művészeti kincseit, berendezéseit és családi ereklyéit. A múzeum főépülete az 1930-as években épült klasszikus japán stílusban nyugati stíluselemekkel ötvözve.

Gyűjteménye[szerkesztés]

Szenhime és Honda Heihacsiró (17. század

Az állandó kiállítás bemutat másolatokat is a korabeli lakónegyedekből is. A látogató megcsodálhatja, hogy az akkori japán teaház vagy a színpad hogyan nézett ki. A múzeum rendez időszaki kiállításokat is, abban az épületben, melyet nemzeti kultúrkincsnek nyilvánítottak.

Irodalom[szerkesztés]

  • The Tokugawa Art Museum. Nagoya: The Tokugawa Art Museum (1988) 
  • The Shogun Age Exhibition From The Tokugawa Art Museum. Nagoya: Shogun Age Exhibition Committee (1985) 

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tokugawa Art Museum című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.