Tiramisu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tiramisu
Tiramisu
Tiramisu
Nemzet, ország  Olaszország
A Wikimédia Commons tartalmaz Tiramisu témájú médiaállományokat.

A tiramisu (olaszul: tiramisù, tirameˈsu) olasz desszert, amely az eredeti recept szerint az alábbiakból készül: babapiskóta, tojássárgája, feketekávé, mascarpone sajt, cukor, és kakaópor. A tirami sù olasz kifejezés átvitt értelmű jelentése „dobj fel”, ami a két koffeintartalmú összetevőre utal: a presszókávéra és a kakaóra. Az eredeti receptben nincs tojásfehérje vagy alkohol.

Története[szerkesztés]

A Veneto tartománybeli Trevisóban 1969 decemberében a Le Beccherie étterem tulajdonosa, Ado Campeol (1928–2021) feleségével, Alba di Pillo-val és Roberto Linguanottodas séffel alkotta meg az első tiramisut. [1] Az étterem étlapján 1972-ben jelent meg először.[2][3]

Elkészítése[szerkesztés]

Hozzávalók:

A babapiskótát rövid időre beáztatjuk a lehűlt kávéba. Ezt követően mascarpone sajtból, tojássárgájából, cukorból készült „zabaglione” nevű krémbe tesszük. A tetejét megszórjuk kakaóporral. Hűtőszekrényben körülbelül hat órán keresztül állni hagyjuk.

Elkészítési ideje: 30 perc

A népszerű desszert[szerkesztés]

Ez az édesség viszonylag újnak számít, csak az 1980-as évek közepén terjedt el. A tiramisu ma már nem csak az olasz, de mindenféle éttermek egyik legnépszerűbb desszertjévé vált.

Változatai[szerkesztés]

A recept különféle változatokban létezik, így torta, puding és egyéb desszertfélék is készülnek a kávé ízesítésű tejsodóból.

  • Tiramisu torta
  • Nutellás tiramisu
  • Tiramisu fagylalt
  • Tiramisu tojás nélkül
  • Gyümölcsös tiramisu
  • Pińa Colada tiramisu
  • Hamis tiramisu (mascarpone helyett más krémmel)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]