Tii

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tii
Adatok
Év2004-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Észtország
Előadó(k)Neiokõsõ
Nyelvvõro
Dalszerző
  • Aapo Ilves
Szövegíró
  • Priit Pajusaar
  • Glen Pilvre
Eredmények
Elődöntő11. hely, 57 pont
Döntő
Kronológia
ElőzőEighties Coming Back (2003)
KövetkezőLet’s Get Loud (2005) ►

A Tii (magyarul: Út) az észt Neiokõsõ együttes dala, mellyel Észtországot képviselte a 2004-es Eurovíziós Dalfesztiválon Isztambulban. A dal 2004. február 7-én, az észt nemzeti döntőben, az Eurolaulban megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2003. december 11-én az Eesti Televisioon bejelentette, hogy az együttes is résztvevője lesz a 2004-es Eurolaul észt eurovíziós nemzeti válogatónak.[1] A dal február 7-én megnyerte a nemzeti döntőt, ahol a nézői szavazatok alakították ki a végeredményt, így ez a dal képviselhette Észtországot az Eurovíziós Dalfesztiválon.[2]

Érdekesség, hogy ez volt Észtország első és mai napig egyetlen olyan dala, amely võro nyelven hangzott el. A Võro nyelv egy észt nyelvváltozat.

A dalt először a május 12-én megrendezett elődöntőben fellépési sorrendben tizenhetedikként adták elő, a Szlovéniát képviselő Platin Stay Forever című dala után és a Horvátországot képviselő Ivan Mikulić You Are the Only One című dala előtt. Az elődöntőben a nézői szavazatok pontjai alapján nem került be a dal a május 15-én megrendezésre került döntőbe. Ez volt sorozatban az első alkalom, hogy Észtország nem jutott tovább az elődöntőből. Összesítésben tizenegyedikek lettek 57 ponttal, 14 ponttal lemaradva a tizedik helyezettként továbbjutó Macedónia mögött.

A következő észt induló Suntribe Let’s Get Loud című dala volt a 2005-ös Eurovíziós Dalfesztiválon.

Kapott pontok[szerkesztés]

Elődöntő
Össz Szavazó országok
Andorra Albánia Ausztria Bosznia-Hercegovina Belgium Fehéroroszország Svájc Szerbia és Montenegró Ciprusi Köztársaság Németország Dánia Spanyolország Finnország Egyesült Királyság Görögország Horvátország Írország Izrael Izland Litvánia Lettország Monaco Macedónia Málta Hollandia Norvégia Portugália Románia Svédország Szlovénia Törökország Ukrajna
57 1 4 12 1 7 10 12 1 5 1 3

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Siim, Jarmo: Eurovision 2023 10 Estonian finalists announced - ESCToday.com (amerikai angol nyelven). Eurovision News, Polls and Information by ESCToday, 2003. december 11.
  2. Tinno, Egon: Eurolaul 2004. Eurovisioon.ee[halott link]

További információk[szerkesztés]