Tieder Zsigmond

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tiborc Zsigmond szócikkből átirányítva)
Tieder Zsigmond
Született1887. május 22.[1]
Budapest[2]
Elhunyt1979. november (92 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
HázastársaRudas Olga
(h. 1913–1922)
SzüleiTieder Ábrahám
Grünbaum Betti
Foglalkozása
SírhelyeÚj köztemető
SablonWikidataSegítség

Tieder Zsigmond, másképp Tiborc Zsigmond (Budapest, 1887. május 22.[3]1979. november)[4] szociálpolitikai író, újságíró, eszperantista.

Élete[szerkesztés]

Tieder Ábrahám (1837–1908) közszolga és Grünbaum Betti (1857–1927) gyermekeként született zsidó családban.[5] Részt vett a munkásság kultúrmozgalmaiban és egyik alapítója és főtitkára volt a Munkások Irodalmi és Művészeti Szövetségének és a Munkások Gyermekbarát Egyesületének. 1927 és 1930 között a Magyarországi Eszperantista Munkások Egyesületének (HESL) elnöke volt. A Szocializmus állandó munkatársaként dolgozott. Cikkei a Népszavában, Korunkban (Kolozsvár), Munkáskultúrában, Gyermekbarátban, Munkásbiztosításban, Szakszervezeti Értesítőben és a Népszava-naptárban jelentek meg. Közreműködött a Tolnai új világlexikona elkészítésében. Jelentős munkásságot fejtett ki a zsidó felekezet lapjaiban, folyóirataiban, kiadványaiban. Munkatársa volt az Egyenlőségnek, a Múlt és Jövőnek, a Zsidó Életnek és a Magyar Zsidó Lexikonnak. Az üldöztetések idején az OMIKE gyermekvédelmi osztályán dolgozott Nemes Lipót oldalán. A második világháború után folytatta az írást és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tudományos munkatársa volt.

Magánélete[szerkesztés]

Felesége Rudas Olga volt, Rubinstein Jakab és Hirschler Terézia lánya, akit 1913. november 30-án Budapesten, az Erzsébetvárosban vett nőül.[6] 1922-ben elváltak. 1944-ben elvesztette egyetlen fiát.

Főbb művei[szerkesztés]

  • Potemkin gyermekvédelem
  • A lakáskérdés múltja, jelene és jövője
  • Ady és a munkásság
  • Az eszperantó és a munkásmozgalom
  • Egy magyar tisztviselő élete számokban (statisztikai pályamű)
  • Közös elv – közös nyelv (Budapest, 1929)

Díjai, elismerései[szerkesztés]

  • Szocialista Kultúráért (1962)
  • Szocialista Hazáért Érdemrend

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]