Thomas Rowlandson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thomas Rowlandson
George Henry Harlow grafikája (1814)
George Henry Harlow grafikája (1814)

Született1756. július 13.
London
Meghalt1827. április 22. (70 évesen)
London
Nemzetisége angol
Stílusa karikaturista
A Wikimédia Commons tartalmaz Thomas Rowlandson témájú médiaállományokat.

Thomas Rowlandson (London, 1756. július 13.London, 1827. április 22.) angol grafikus, festőművész és karikaturista. A szatíra és a karikatúra festői műfajában kérlelhetetlen igazságérzettel elemzi kora társadalmát.

Tanulmányai és munkássága[szerkesztés]

A londoni Királyi Művészeti Akadémián tanult, tanulmányai befejeztével a kontinensre utazott, főleg párizsi tartózkodása tett rá mély benyomást. Kezdetben portréfestéssel foglalkozott, de Londonba való visszatérése után (1780 körül) fokozatosan műfajt vált, erotikus szatírákat és karikatúrákat rajzol és önálló rézkarcsorozatokat ad ki. Az emigrációban élő francia Puginnal együttműködve számos emblematikus részét festik meg Londonnak és a londoni társasági élet eseményeinek. Hamarosan nagy sikerei lesznek Goldsmith, Henry Fielding, Sterne, W. Coombe műveinek illusztrálásával, illusztrátorként mindig a szövegek festői elemeit ábrázolja.

William Hogarth modern utóda Rowlandson a karikaturisztikus jelenetek ábrázolásában, de mig Hogarth képein a "festett komédia"[1] jelenik meg erkölcsi célzattal, addig Rowlandson célzatos, kegyetlen humort produkál, nevetségessé tesz, jobbik esetben megmosolyogtat. Két híres élclap számára is dolgozik, az English Story-nak és a Humorist-nak. Sokszor gyorsan és sok rajzot kell leadnia, kénytelen többször önmagát is ismételni, mégis ebben a sok rajzban nagyon sok mű kiválóan megragadja a korszak visszásságait, álszemérmességét, humoros és erotikus jeleneteit. A karikatúra festészet műfajában a francia Honoré Daumier munkásságával vetekszik Rowlandson teljesítménye.

Rowlandson és Pugin együttes alkotásaiból[szerkesztés]

Humoros és erotikus képeiből[szerkesztés]

Rajzainak kiadásai[szerkesztés]

  • J. Grego: Rowlandson the Caricaturist, his life, works and times. tom. 1-2. London, 1880.
  • A. P. Oppe: Thomas Rowlandson. London, 1923.
  • Robert R. Wark: Drawings by Thomas Rowlandson in the Huntington Collection, San Marino, CA 1975. pp. IX, 398 ISBN 0873280652

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A művészet története a rokokótól 1900-ig. Budapest : Corvina, 1989. 55.

Források[szerkesztés]

  • A romantika enciklopédiája. Összeáll. Francis Claudon. Budapest : Corvina, 1990. ISBN 9631326659 Rowlandson l. 113-114.
  • Művészeti lexikon. Szerk. Éber László. 2. köt. Budapest : Győző Andor, 1935. Rowlandson l. 396.

Külső hivatkozások[szerkesztés]