The Way of All Flesh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Way of All Flesh
1927-es amerikai film

RendezőVictor Fleming
Producer
Műfajdráma
Forgatókönyvíró
Főszerepben
OperatőrVictor Milner
Gyártás
GyártóParamount Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvnémafilm
Játékidő94 perc
Képarány1,37:1
Forgalmazás
ForgalmazóAmerikai Egyesült Államok Paramount Pictures
BemutatóAmerikai Egyesült Államok 1927. június 25.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz The Way of All Flesh témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A The Way of All Flesh 1927-ben bemutatott amerikai filmdráma, amelyet Victor Fleming rendezett. A produkciót egy Oscar-díjjal tüntették ki legjobb férfi főszereplő kategóriában.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet az 1900-as évek elején kezdődik. August Schilling (Emil Jannings) banki dolgozó Milwaukeeban, aki elégedett mind a munkájával, mind a családjával. Amikor felettese megkéri, hogy vigyen ezer dollárt kötvényekben Chicagóba, találkozik egy csábító szőke hölggyel a vonaton, akinek feltűnnek a kötvények nála. A nő flörtölni kezd Schillinggel, ráveszi hogy vegyen neki egy üveg pezsgőt, és később menjenek egy bárba, amit egy szélhámos működtet. Másnap reggel egy hotelszobában ébred fel a kötvények nélkül. Megtalálja a nőt, akitől először szépen, majd fenyegetve próbálja visszakövetelni a kötvényeket. A bártulajdonos leüti, majd egy közeli vonatszerelvényre teszi.

Amikor a szélhámos megpróbálja a férfi azon dolgait elvenni, hogy ne legyen egykönnyen azonosítható, Schilling magához tér és a dulakodás közben a bártulajdonos egy száguldó vonat elé zuhan és szörnyet hal. Schilling elmenekül, majd kétségbeesetten veszi észre az újságban, hogy halottnak nyilvánították, mert a szélhámos holttestét a saját személyes dolgaival Schilligként azonosították.

Húsz év telik el. Schiller idős és ápolatlan, egy parkban dolgozik szemétszedőként. Egy hóviharos karácsonykor hazaindul egykori otthonához, ahol látja hogy fia, akit még ő tanított zongorázni mára sikeres zenész lett. A film utolsó jelenetében Schilling elsétál az otthonától a zsebében azzal az egy dollárral, amit a fia adott neki, egy vén csavargónak, akiben nem ismerte fel a saját apját.

Főbb szereplők[szerkesztés]

Színész Karakter
Emil Jannings August Schilling
Belle Bennett Mrs. Schilling
Phyllis Haver A csábító hölgy
Fred Kohler A szélhámos bártulajdonos

A filmkópiáról[szerkesztés]

A filmről egyetlen másolat sem maradt fenn. Így Emil Jennings Oscar-díjas alakítasa az egyetlen olyan, amely nem maradt meg az utókor számára. Továbbá Victor Fleming filmográfiájából ez az egyetlenegy film veszett el.

Feldolgozás[szerkesztés]

1940-ben ismét feldolgozták a történetet Akim Tamiroff és Gladys George főszereplésével.

Oscar-díj[szerkesztés]

  • Oscar-díj (1929)
    • díj: legjobb férfi főszereplő – Emil Jannings

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The Way of All Flesh (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]