The Sims 3

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Sims 3
The Sims 3 logo.png
Fejlesztő The Sims Studio
Kiadó Electronic Arts
Zeneszerző Steve Jablonsky
Sorozat The Sims
Platformok Windows, Mac OS X, iOS, Android, Nintendo DS, Wii, PlayStation 3, Xbox 360
Kiadási dátum Windows / Mac
US: 2009. június 2.
AUS: 2009. június 4.
EU: 2009. június 5.
Verzió 1.48.5.020002
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.67 (2014. január 24.)[1]
Műfaj Életszimulátor Társadalmiszimulátor
Játékmódok Egyjátékos
Korhatár PEGI 12+.png PEGI: 12+
USK-besorolás USK 6
PEGI-besorolás PEGI 12
Adathordozó DVD, digitális terjesztés
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

Windows

  • Processzor: Intel Pentium 4 2,0 GHz
  • Memória: 1 GB RAM
  • Videokártya: 128 MB
  • Minimum 6,1 GB hely a merevlemezen

A The Sims 3 egy stratégiai élet-szimulációs játék, amit a The Sims Studio fejlesztett ki. A játékot az Electronic Arts adja ki. Amerikában 2009. június 2-án, Európában pedig június 5-én, Magyarországon június 6-án jelent meg.

A játék többek között megjelent mobiltelefonra. PlayStation 3-ra, Wii-re, és Nintendo DS-re pedig 2010. október 26-án jelent meg.[2][3][4]

A játékból az első héten 1,4 millió példányt adtak el, a havi összesítésen az első helyezést érte el.[5]

Játékmenet, simek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A The Sims 3 arra épül, mint amelyre az elődjeik: életszimuláció. Simjeink éljék dolgos mindennapjaikat, gyereket neveljenek, dolgozzanak, legyenek hobbijaik, vágyaik, félelmeik és céljaik, pontosan mint a való életben. A The Sims 3 nyitott végű, nincs meghatározott célja.

Simjeink egy teljesen nyitott városban élnek, elugorhatnak az étterembe bedobni egy spagettit, elmehetnek a fürdőházba kezelést kérni, vagy akár állást vállalhatnak a kórházban. A The Sims 3 legnagyobb újdonsága, a város teljesen nyitott, és mindent látunk. A játékosok végre nincsenek lekorlátolva egyetlen telekre, most már számunkra minden nyitott. A játékban a napszakok realisztikusabbak, végig nézhetjük, ahogy felkel nap, majd ahogyan az lemegy, és a csillagok megjelennek az égen. A játékkészítők elmondása szerint a legnehezebb a mesterséges intelligencia megteremtése volt, ugyanis ezzel minden simnek rendelkeznie kell. Amíg mi simjeink élnek a szomszédban élő simek is élik a mindennapjaikat, ellentétben a széria előző sorozataihoz képest, vagyis megházasodnak, gyereket szülnek, állást vállalnak, elválnak.

A sorozat előző részéhez képest simjeink életét most már nem a vágyai, és félelmei fogják befolyásolni; ugyanis ezek részben eltűnnek. A vágyaikhoz egy ún. pontszám tartozik, amelyet a simünk eszköztárában az "Életcél-jutalmak"-nál beválthatjuk egyes dolgokra. (Pl. Jó megfigyelő) Lehetnek olyan vágyaik is, mint elugrani a moziba, vagy egy sokkal komolyabb, például gyermeket vállalni. Az emlékek eltűnnek a 3-ban, helyettük ún. moodletek, vagyis hangulatdarabkák hatnak simjeink életére. (Pl. ha jól érzi magát kap egy elszórakoztatva hangulatjelzőt). A hangulatjelzők befolyásolják simünk általános állapotát, és arcképüket is.

A játékban alapból 50 személyiségjegy található, ezek közül minden fiatal felnőtt- felnőtt, és idős simnek 5 darab van (rossz neveltetés esetén 4). Egyes személyiségjegyek kiütik egymást, például: jó humorú-humortalan, családközpontú-gyermekkerülő. A kiválasztott öt személyiségjegy alapján simünk kap egy életcélt, amelyért küzdeni fog egész életében, például: Világhírű sebész, Űrhajós, Hivatásos író. Egyes személyiségjegyek különlegessé tehetnek simeket, egyes jártasságokat például gyorsabban sajátítanak el, vagy munkájukban is segíthetik őket. A játékban 7 korcsoport van, melyek a következőek: csecsemő, tipegő, gyermek, tinédzser, fiatal felnőtt, felnőtt, idős. A fiatal felnőtt és a felnőtt korcsoport között nincs különbség, csupán simünk még fiatal, tehát több ideje van még az élet mosolygósabb oldalával foglalkozni, összeköltözni a barátaival, megtalálni a nagy románcot, és állást keresni.

Korcsoportok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

90 napos, normál beállításon:

Csecsemő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Simünk legelső korszaka, mely összesen 2 napig tart. Ha a csecsemő olyan családba születik, ahol az édesanyának komplikációtól mentes volt a terhesség alatti korszak, akkor mi magunk választhatjuk ki azt a két személyiségjegyet, amivel megkezdődik simünk élete. (Egyes személyiségjegyek csak bizonyos korszakoktól elérhető, egy csecsemő pl. nem lehet reménytelenül romantikus, flörtölő, sznob, vagy éppen vegetáriánus) A csecsemőknek sok alvásra, társaságra, és ételre van szükségük, éppen ezért az édesanyák 4 nap szülési szabadságot kapnak, hogy a picivel foglalkozzanak.

Tipegő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Simjeink e korszaka összesen 7 napig tart. Simünknek még mindig csak két személyiségjegye van, de lehetőségei már tágabbak. Feladatunk ebben a korszakban a simeket megtanítani járni, beszélni, és wc-t használni, valamint egyéb képességfejlesztő könyveket is vásárolhatunk nekik a könyvesboltban, amikkel egyes jártasságok hamarabbi elsajátításához járulunk hozzá. Egyedül nem képes közösségi területek meglátogatására.

Gyermek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a korszak is 7 napig tart, ekkor kiválaszthatjuk simünk 3. személyiségjegyét, ha kellemes, megrázkódtatásoktól mentes tipegő korszaka volt. Ha ez nem történik meg, ez esetben a játék automatikusan egy negatív személyiségjegyet ad a simnek. A személyiségjegyek tárháza itt már szélesebb, de egyes jártasságokhoz, opciókhoz kötődő személyiségjegyek továbbra sem érhetőek el. Ebben a korszakban a simek iskolába járnak, jártasságokat fejlesztenek, és barátságokat kötnek. A gyermekek iskolaideje 9: 00 - 15: 00-ig tart, és kijárási tilalmuk a sötétedés megkezdődése után, 19: 00-kor lép érvénybe.

Tinédzser[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a korszak összesen 14 napig tart, ekkor kiválaszthatjuk simünk 4. személyiségjegyét, ha simünk az iskolában jól tanult, átlaga legalább 4-es volt. Ha ez nem történik meg, akkor a játék vagy egy negatív személyiségjegyet ad simünknek, vagy nem kap személyiségjegyet. Ekkor a simek számára már az összes személyiségjegy elérhetővé válik. A tinédzserek részmunkaidős állásokat vállalhatnak az alábbi helyszíneken: Fürdőház, Élelmiszerbolt, Könyvesbolt, Temetői Mauzóleum. Ezeknek a munkaideje főleg 16: 00 - 19: 00-ig tart. A tinédzser simek 9: 00 - 14: 00-ig járnak iskolába. Ebben a korszakban jelenik meg a simeknél az első szerelem. Náluk is, ahogy a gyerekeknél kijárási tilalom lép érvénybe 19:00-kor viszont 20:00-kor már a rendőrség is elkezd utánuk szaladgálni és ha rajtakapják őket, hogy éjszaka járnak az utcán akkor (rosszabb esetben) beviszik a Rendőrőrse, vagy pedig haza viszik, ahol a szülőktől kap egy két dorgálást.

Fiatal felnőtt[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a korszak 20 napig tart, ekkor választatjuk ki simünk utolsó, 5. személyiségjegyét, abban az esetben, ha jó tanuló volt. A fiatal felnőtt simek mindent csinálhatnak, amit a felnőttek: teljes munkaidejű állást vállalhatnak, megházasodhatnak, gyereket vállalhatnak, stb. Ez a korszak a simek számára általában az élet megkezdődése, az összebútorozás, otthonteremtés, és a ranglétrán elkezdődő menetelés időszaka.

Felnőtt[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a korszak összesen 22 napig tart. Simjeink ebben a korszakban főként a családalapításra, a munkahelyükön való beteljesedésre fókuszál.

Idős[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Simünk utolsó korszaka, mely optimális esetben a 74. napon kezdődik meg, és a 90. napon ér véget, tehát 16 napos. Egyes esetekben simjeink tovább élhetnek maximum 20 nappal, ha fitt, vagy beteljesedett élete álma, vagy éppenséggel vegetáriánus. (A személyiségjegy leírása szerint a vegetáriánusok tovább élnek.) Simjeink ebben a korszakban nyugdíjba vonulhatnak, törődhetnek az unokákkal, és kiélvezhetik életük utolsó időszakát.

Családkészítő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A családkészítő (CAS), egy teljesen új gúnyát kapott, melyben messzemenően részletekig szabhatjuk simünket. Beállíthatunk neki megfelelő frizurát, szemszínt, ruhát, bőrszínt, mindezt az RGB színkör alapján is,de olyan apróságok beállítására is lehetőség nyílik, mint a szeplők vagy szépségpöttyök.

Építés/Vásárlás mód[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Alapból nem sok tárgyat találunk, de ezeket messzemenően a részletekig szabhatjuk, így bármilyen otthont létrehozhatunk simjeink számára.

Szomszédságok, és azok lakói[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékban, alapból egy Sunset Valley nevű szomszédság van, mely leírása szerint a The Sims 2-ben megjelenő Szépkellemes elődje. A városban több visszatérő család is megjelenik; Goth, Bachelor, Landgraab, Langerak, stb. Sunset Valley egy völgyi városka egy tenger partján.

A játékhoz, a hivatalos oldalról letölthető a Riverview nevű szomszédság, ami egy vidéki farmváros. Itt is több visszatérő család van, többek között; Newbie, Lothario, stb.

A The Sims közösség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékhoz kapcsolódó hivatalos weboldal a www.thesims3.com, ez magyar nyelven hu.thesims3.com címen érhető el. A játékosok ezen a portálon megoszthatják tapasztalataikat, valamint a játékban használt hajakat, ruhákat, szomszédságokat, simeket, tárgyakat tölthetnek fel-le, a Bazár című szolgáltatással. A portálhoz tartozik egy Store weboldal, amiről tárgyakat, ruhákat, hajakat lehet letölteni simpontokért. A simpontokat az alapjáték és a Világ Körül regisztrálásakor kapunk, valamint internetes úton pénzért is lehet ilyeneket vásárolni.

Kiegészítők és Cuccos Csomagok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kiegészítő Megjelenés Cuccos Csomag Megjelenés
The Sims 3: A világ körül ÉA 2009. november 17.
EU 2009. november 20.
The Sims 3: Luxuslakás Cuccok ÉA 2010. február 2.
EU 2010. február 5.
The Sims 3: Álomállások ÉA 2010. június 1.
EU 2010. június 4.
The Sims 3: Padlógáz Cuccok ÉA 2010. szeptember 7.
EU 2010. szeptember 10.
The Sims 3: Leszáll az éj ÉA 2010. október 26.
EU 2010. október 29.
The Sims 3: Szabadtéri kalandok cuccok ÉA 2011. február 1.
EU 2011. február 4.
The Sims 3: Nemzedékek ÉA 2011. május 31.
EU 2011. június 3.
The Sims 3: Városszépítő Cuccok ÉA 2011. július 26.
EU 2011. július 29.
The Sims 3: Házi Kedvenc ÉA 2011. október 18.
EU 2011. október 21.
The Sims 3 Királyi lakosztály cuccok ÉA 2012. január 24.
EU 2012. január 27.
The Sims 3: Vár a színpad ÉA 2012. március 9.
EU 2012. március 8.
The Sims 3: Katy Perry Édes Apróságok ÉA 2012. június 5.
EU 2012. június 8.
The Sims 3: Természetfeletti erők ÉA 2012. szeptember 4.
EU 2012. szeptember 6.
The Sims 3: Diesel cuccok ÉA 2012. július 10.
EU 2012. július 15.
The Sims 3: Évszakok ÉA 2012. november 13.
EU 2012. november 15.
The Sims 3: Múltidéző cuccok ÉA 2013. január 22.
EU 2013. január 24.
The Sims 3: Egyetemi évek ÉA 2013. március 5.
EU 2013. március 8.
The Sims 3: Mozis cuccok ÉA 2013. szeptember 10.
EU 2013. szeptember 12.
The Sims 3: Szigetvilág ÉA 2013. június 25.
EU 2013. június 28.
The Sims 3: Előre a jövőbe ÉA 2013. október 22.
EU 2013. október 24.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]