Tündérkert – Kísértések kora

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tündérkert (televíziós sorozat) szócikkből átirányítva)
Tündérkert – Kísértések kora

AlkotóSorozat:
Bereményi Géza
Tasnádi István
Regény:
Móricz Zsigmond
ÍróBereményi Géza
Tasnádi István
Horváth András Dezső
Jeli Viktória
RendezőMadarász István
FőszereplőKatona Péter Dániel
Bokor Barna
Szamosi Zsófia
Gáspár Kata
Dobos Evelin
Balsai Móni
Szőke Abigél
Rajkai Zoltán
Kálloy Molnár Péter
Pataki Ferenc
Parti Nóra
Pál D. Attila
Zeneszerzőifj. Balogh Ferenc

Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Évadok1
Epizódok8
Gyártás
ProducerKálomista Gábor
Helmeczy Dorottya
VágóRumbold László
OperatőrGarai Gábor
Részenkénti játékidő48-52 perc
Költségvetés3,6 milliárd Ft[1]
GyártóMegafilm
MTVA
Sugárzás
Eredeti adóDuna
Eredeti sugárzás2023. október 13.2023. november 24.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség
A televíziós sorozat alapjául szolgált Móricz regény 1922-es első kiadása

A Tündérkert – Kísértések kora című televíziós sorozat Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első kötetéből, a Tündérkert című regényből készült. A sorozat vezető írói Bereményi Géza és Tasnádi István voltak. 2023. október 13-án mutatták be a Duna Televízióban.[2]

A sorozat összességében vegyes fogadtatásra talált a nézők és a kritikusok előtt: sokan méltányolták a kivitelezést, a színészek teljesítményét és a jeleneteket,[3] ugyanakkor sok elmarasztalást is kapott az alkotás az erős (néhol erőltetett) szexuális tartalom vagy egy-egy kevésbé hatásos alakítás miatt.[4][5]

Cselekmény[szerkesztés]

A 17. század elejére a darabokra szakadt országot nyugatról a Habsburgok, dél-keletről a törökök szorongatják. A két hatalmas birodalom közé ékelődött be a magyarság utolsó még valamennyire szabad bástyája: Erdély.

A békét megtartani Erdélyben azonban nem egyszerű. Az előzményekben sejthetően gyilkos harc folyt a trónért, amiből a fiatal és vakmerő, de amúgy felelőtlen és akarnok - és nem utolsó sorban - nőfaló Báthory Gábor kerül ki győztesen. Báthory hátországa szélesnek tűnik: a család ősi és legendás, mögötte ott áll a híres, hírhedt nagynéni – a később Európa-szerte rossz hírű vagy azzá tett – Báthory Erzsébet; és ott van idősebb, megfontolt s művelt "mestere", Bethlen Gábor. Erdély három nemzete, a magyar, a székely és a szász abban reménykedik, hogy Báthory talán végre elhozza a sokat szenvedett kis ország számára a békét.

Báthory tehát, Erdély új fejedelme 1608-ban elfoglalja trónját Kolozsváron. Vele van szeretett húga, Anna, mögötte áll félve csodált nagynénje, Báthory Erzsébet, de a fiatal fejedelmet gyanakvás és bizalmatlanság fogadja. Bethlen próbálja csitítani a konfliktusokat, de sikertelenül. Báthorynak nem csupán fejedelemként kellene helyt állnia, hanem férjként is, s leginkább megfontolt politikusként kellene megnyilvánulnia, aki gyarapítja szövetségesei sorát.

Ebben a világban elég egy pillanat, hogy a barátból ellenség váljon. Hamarosan kiderül, hogy az egyik oldalon ott áll Báthory Gábor, vagyis a szenvedély, a nagyravágyás, a nagy indulatok és a konfliktusok meggondolatlan, s rögtönöző embere. Mindezekkel lassan szembefordulva ott találjuk a higgadt, művelt Bethlent, aki elvek és tapasztalat alapján dönt, legyen szó szerelemről vagy politikai állásfoglalásról.

Báthory Gábor azonban elszántan tör előre, a maga útját járja: nem a kívánt békét és harmóniát akarja, hanem harcot és vért, hatalmat és függetlenséget. Visszaszerezni Erdély rég elvesztett dicsőségét - bármilyen áron. Szembeszegül a nagyhatalmi érdekekkel és az őket kiszolgáló belső ellenséggel, ám közben saját démonaival is meg kellene küzdenie. A fiatal fejedelem a hatalom, az dorbézolások és a asszonyok szorításában vergődve azonban egyre inkább magára marad, főleg, amikor nyíltan is szembefordul a békepárti Bethlen Gáborral. A mentor és tanítványa egymás halálos ellenségévé válik, a nyugodt erő és a féktelen szenvedély egymásnak feszül. A két rivális pedig hamarosan már nem csupán a családi, dinasztikus, hanem a hatalmi színtéren is megküzd... A tét a háttérben hatalmas, hisz itt, Erdélyben dőlhet el a magyarság megmaradása is.

Gyártás[szerkesztés]

NFI-s finanszírozás[szerkesztés]

A Nemzeti Filmintézet 2020-tól kezdve a magyar tévés projekteket nemcsak adókedvezményekkel támogatta (amelyet minden Magyarországon forgatott produkció igényelhetett), hanem magyar televíziós produkciókat fejlesztett és nagyrészben finanszírozott is.

A korábbi magyar tévésorozatos NFI-s projektekhez képest, – amelyek vagy negatív (Aranybulla) vagy kevés sajtóvisszhangot kaptak (Legyetek szeretettel[6], Cella – Letöltendő élet) – ez volt az első, amely 1 milliárd Ft feletti közvetlen támogatást nyert el. A tévésorozat több mint 2,3 milliárd Ft gyártási támogatást kapott,[7][8] a produkció költségvetése a 30%-os filmes adókedvezménnyel együtt 3,6 milliárd Ft volt.[1]

Forgatás[szerkesztés]

A sorozatot 95 forgatási napon, 11 különböző helyszínen vették fel, 21 napot a föld felszíne alatt forgattak. Több mint 70 színész szerepelt benne, ebből legalább 15 erdélyi volt[7]. A produkcióban összesen több mint 1600 statiszta és kaszkadőr dolgozott.[9] A forgatás során egyes jeleneteknél intimitás-koordinátor segítségét is igénybe vették.[10]

A sorozat történész szakértője Oborni Teréz volt.[7]

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Leírás
Báthory Gábor Katona Péter Dániel Erdélyi fejedelem.
Bethlen Gábor Bokor Barna Főkapitány, Báthory tanítója.
Báthory Erzsébet Szamosi Zsófia Báthory Gábor nagynénje.
Báthory Anna Szőke Abigél Báthory Gábor húga.
Palotsai Anna Dobos Evelin Báthory Gábor felesége.
Károlyi Zsuzsanna Balsai Móni Bethlen Gábor felesége.
Török Kata Gáspár Kata Báthory Gábor unokatestvére, Erdély leggazdagabb nagybirtokosa.
Bánffy Dénes Kálloy Molnár Péter Nagyhatalmú földesúr.
Géczy András Rajkai Zoltán Okos nemesúr.
Imreffy János kancellár Pataki Ferenc A kancellár és Báthory Gábor bizalmasa.
Imreffyné Iffjú Kata Parti Nóra A kancellár felesége, Báthory Gábor szeretője.
Nagy András Pál D. Attila A hajdú sereg főkapitánya.
Weiss Mihály Henn János Brassói főbíró.
Thurzó György Zayzon Zsolt Magyar nádor.

További szereplők[szerkesztés]

Epizódok[szerkesztés]

# Cím Rendező Író Premier Nézettség
1. A sárkány elszabadul Madarász István Tasnádi István HUN 2023. október 13. HUN 177 000
2. A sötét úrnő Madarász István Jeli Viktória HUN 2023. október 13.
3. Az áruló jutalma Madarász István Bereményi Géza és Tasnádi István HUN 2023. október 20. HUN < 85 000[11]
4. A megcsúfolt egyezség Madarász István Bereményi Géza és Tasnádi István HUN 2023. október 27.
5. A megmentett ellenség Madarász István Jeli Viktória HUN 2023. november 3.
6. A félhold hatalma Madarász István Jeli Viktória HUN 2023. november 10.
7. Vért a trónért Madarász István Bereményi Géza és Tasnádi István HUN 2023. november 17.
8. Az elsötétült Erdély Madarász István HUN 2023. november 24.

Fogadtatás[szerkesztés]

A sorozat készítőit sokan kritizálták, mivel többen a Tündérkertet is próbálták a Trónok harca c. nagysikerű amerikai sorozathoz mérni.[12][13] Rendkívül rossz tapasztalatok maradtak ugyanis a 2022-es Aranybulla c. magyar televíziós sorozat után, mivel ott is az egyik főszereplő, Veréb Tamás próbált hasonló párhuzammal élni,[14] amely részben hozzájárult a sorozat látványos bukásához.[15] De éppúgy tudható volt ez a rendezői és színészi teljesítmény gyengeségeinek,[16] az alkotás politikai propagandájának[17] és számtalan rossz kivitelezésnek[18][19] valamint történelmi tévedéseknek.[20]

Ennek ellenére a Tündérkert mégsem produkált olyan negatív végeredményt, mint az Aranybulla-sorozat,[21] mivel a két alkotás értékelése is nagymértékben eltér az Internet Movie Database weboldalán: az Aranybulla a mai napig tartja a rekord alacsony 1,1 csillagos értékelést,[22] amivel maga mögé utasított több, korábban megbukott filmalkotást.[23] Vele ellentétben a Tündérkert jelenlegi értékelése 6 csillag körül mozog, amely az átlagot meghaladó pozitív értékelést jelenti a weboldalon, míg egyes epizódok értékelése ezt jóval meghaladja.[24][megj 1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Az Aranybulla nézettségét sem érte el a Tündérkert nyitóepizódja (magyar nyelven). telex, 2023. október 17. (Hozzáférés: 2023. október 18.)
  2. Premierdátumot kapott a legújabb magyar történelmi sorozat. Mentrum. (Hozzáférés: 2023. október 13.)
  3. Akár be is fóliázhatnák a Tündérkertet (Index)
  4. Nincs annyi meztelen test, amennyi menővé tenné a Tündérkertet (24.hu)
  5. Szexi Erdélyi Fejedelemség – Tündérkert (Filmtekercs)
  6. Kevés publicitást kapott és az országos tévéket elkerülve a HírTV-n került bemutatásra.
  7. a b c Csavaros, erőszakos és szexi lesz az erdélyi fejedelmekről szóló sorozat. filmhu - a magyar moziportál. (Hozzáférés: 2023. október 8.)
  8. https://nfi.hu/file/documents/2/2698/tvdb_2022_10_04_kozzeteteli_tabla.pdf
  9. Kultúra.hu: Forog a Tündérkert című sorozat (magyar nyelven). kultúra.hu, 2022. július 27. (Hozzáférés: 2023. október 8.)
  10. György, Korcsmáros Felícia, Víg: Intimitás-koordinátor kellett a Tündérkert című sorozat több jelenetéhez (magyar nyelven). index.hu, 2023. február 4. (Hozzáférés: 2023. október 8.)
  11. https://www.sorozatjunkie.hu/2023/10/29/magyar-nezettseg-2023-oktober-16-22/
  12. A Tündérkert elkövette a Trónok harca legnagyobb hibáját, kiakadtak a nézők (Promotions)
  13. Hamarosan jön a „magyar Trónok Harca” első része (Index)
  14. Veréb Tamás II. András bőrébe bújt: szerinte az Aranybulla-sorozat a magyar Trónok harca (Blikk)
  15. Higgyék el, annál is rosszabb: az Aranybulla büntetés a történelmi filmek rajongóinak (Válasz Online)
  16. Mennyei silányság – Aranybulla (Filmtekercs)
  17. Az Aranybullával indult el a történelmi filmek dömpingje (Magyar Film)
  18. „Felveszi a versenyt a Trónok harcával” Rákay Philipék Aranybullájának képi világa az egyik főszereplő szerint (Szeretlek Magyarország)
  19. Az egy dolog, hogy csapnivaló az Aranybulla, de miért kamuzik? (Port.hu)
  20. Óriási baki került az Aranybulla sorozatba, pedig a történelmi hűség lehetett volna az egyik értéke (Promotions)
  21. Intrika, erotika, politika - Ilyen lett a Tündérkert (Port.hu)
  22. Aranybulla (IMDB)
  23. Hivatalosan is az Aranybulla a második legrosszabb magyar film, már csak Anettka alkotása múlja alul (Szeretlek Magyarország)
  24. Tündérkert (IMDB)

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Az IMDB-n írt nézői hozzászólások megjegyzik, hogy nem kell minden államilag támogatott filmprodukciót rossznak tekinteni, mert a Tündérkert inkább kivételt képez. Tündérkert (2023– ) – User Reviews (IMDB)

További információk[szerkesztés]