Szudán (régió)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyugat-szudáni régió
Kelet-szudáni régió
Tipikus táj a Szudán régióban

A Szudán (az arab bilád asz-szudán – a „feketék földje” kifejezésből, amely Nyugat-Afrikát és Közép-Afrikát jelöli[1]) földrajzi régió, amely nyugat-keleti irányban átszeli az afrikai kontinenst, széles sávot képezve a Szahara és az esőerdőöv között.

Az azonos nevű ország a régió keleti, egykor brit uralom alatt állt része, az egykori Angol-Egyiptomi Szudán.

Szudán sávja nyugaton Malitól (a korábbi Francia Szudántól) keleten az Etióp-fennsík nyugati szegélyéig terjed. Északra fekszik tőle a szárazabb, akáciacserjés szavanna, a Száhel övezet, amely a másik oldalán a Szaharával szomszédos, keletre pedig Etiópia. A Szudán füvei magasabbra nőnek, mint a Száhelben, és a mezőgazdasági művelésre is alkalmasabb, mivel több csapadékot kap.

A régiót a Kameruni-fennsík osztja keleti és nyugati részre. Nyugati részétől délre Guinea erdős-szavannás vidéke húzódik. Nyugat-Szudán déli része a Szadd hatalmas füves mocsárvidéke, a keleti szudáni vidéktől délre az észak-kongói erdő-szavanna mozaik található.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. International Association for the History of Religions, Numen, (E.J. Brill: 1959), p.131: "West Africa may be taken as the country stretching from Senegal in the west, to the Cameroons in the east; sometimes it has been called the central and western Sudan, the Bilad as-Sūdan, "Land of the Blacks", of the Arabs."