Szinglik éjszakája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szinglik éjszakája
2010-es magyar film
RendezőSas Tamás
ProducerCirkó József
Dér Tamás
Vezető producerPusztai Rea
AlapműSzélesi Sándor ötlete alapján
Műfajromantikus vígjáték
ForgatókönyvíróKovács M. András
Szajki Péter
Zsigmond Nóra
FőszerepbenHámori Gabriella
Sárközi-Nagy Ilona
Szávai Viktória
Gallusz Nikolett
ZeneGulya Róbert
OperatőrMiklauzic Márton
VágóSzalai Károly
JelmeztervezőBreckl János
DíszlettervezőGárdonyi László
GyártásvezetőBaló Sándor
Gyártás
GyártóHCC Media Group
Movieline
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő95 perc
Képarány1,85:1
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország Movieline
BemutatóMagyarország 2010. február 25.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Szinglik éjszakája 2010-ben bemutatott magyar romantikus filmvígjáték, melyet Sas Tamás rendezett. A főbb szerepekben Hámori Gabriella, Gallusz Nikolett, Sárközi-Nagy Ilona és Szávai Viktória látható.

Történet[szerkesztés]

Juli (Hámori Gabriella), Zsófi (Gallusz Nikolett), Edit (Sárközi-Nagy Ilona), és Adrienn (Szávai Viktória), a négy barátnő még gyermekkorukban megfogadták: soha nem fognak férjez menni. A harmincas csinos lányok okosak, műveltek, tartják is magukat a fogadalomhoz, ám Juli mégiscsak megszegi az esküt, mert azt hiszi, megtalálta a nagy Ő-t egy gazdag angol személyében. Juli tehát bejelenti három legkedvesebb barátnőjének: Házasodni fog!

Szereplők[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A filmkritikusok véleménye túlnyomóan negatív volt a filmről. Bár az alapötletet nem tartották rossznak, kritizálták annak gyakorlati kivitelezését (beleértve a forgatókönyvet, a szerintük lapos poénokat, valamint az összecsapott jeleneteket), továbbá a szponzorok által forgalmazott reklámtermékek tömeges megjelenítését a filmben.[1][2][3] „A párbeszédek teljesen élettelenek, a cselekmény csavarjai vagy észszerűtlenek, vagy kiszámíthatóak, Sas Tamás próbál gyors vágásokkal váltani a történetszálak között, de mindig rosszkor, amikor a néző már éppen megpróbálná beleélni magát... Az egyetlen, ami átgondoltan mindig a legjobb és legfeltűnőbb jeleneteket és képeket kapta, az a reklám.”[4]

A filmről maga Sas Tamás is azt nyilatkozta, hogy nem sikerült a legjobban és nem váltotta be az előzetesen hozzáfűzött reményeket.[5] Mindezt tetézi a film nézők előtti népszerűtlensége. Az IMDB nevű filmportálon például alig több mint 2-es szintű az értékelése. Mindamellett a film betétdalának számító dalszerzemény Nagy Adri előadásában sláger lett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mesterházy, Lili: Vadul rázkódó keblek a kefírdoboz árnyékában - a Szinglik éjszakája kritikája (magyar nyelven). Origo.hu, 2010. február 26. (Hozzáférés: 2018. június 2.)
  2. Molnár, Kata Orsolya: Kínunkban röhögünk – Szinglik éjszakája (magyar nyelven). Filmtekercs.hu, 2010. március 11. (Hozzáférés: 2018. június 2.)
  3. Kovács, Bálint: Estélyi-horror - SZINGLIK ÉJSZAKÁJA (magyar nyelven). Kultúra.hu, 2010. február 25. (Hozzáférés: 2018. június 2.)
  4. Vancsó, Éva: Szinglik éjszakája - Másfélórás reklámblokk filmnek álcázva (magyar nyelven). Napvilág.net, 2010. március 2. [2020. december 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 2.)
  5. Sas Tamás: a szórakoztatás nem bűncselekmény (magyar nyelven). Népszabadság, 2011. december 24. (Hozzáférés: 2018. június 2.)

További információk[szerkesztés]