Szerkesztővita:Odra

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Misibacsi 3 évvel ezelőtt a(z) EMG 666/B témában

Ide Irhatjátok, az altalam "elkövetett" szocikekhez az észrevételeket, amit előre köszönök:


EMG 666[szerkesztés]

Szia! Az általad feltöltött kép törlésre van jelölve a Commonsban. Ha 5 napon belül nem töltöd ki az adatokat, törlik. A Commonsba, és a Wikipédiába csak jogtiszta képek tölthetők fel. A NET-ről letöltött képek általában nem ilyenek. További jó szerkesztést. Üdv. Tambo vita 2011. január 28., 11:28 (CET)Válasz

itt olvashatsz róla. Tambo vita 2011. január 28., 11:57 (CET)Válasz

EMG 666/B[szerkesztés]

Kinek van 666/B adatlapja? hiányzik a "hivatalos" forrás! István

Válasz: Képfeltöltés a wikipédiába[szerkesztés]

Szia. A Wikipédia:Kocsmafal (jogi) oldalon tudsz segítséget kérni. Sajnos régi kérdés, hogy hogyan kezeljük az úgynevezett árva képeket (megszűnt cég névtelen munkatársa által készített képeket), egyelőre nincs megnyugtató válasz. Ezért is arra biztatlak, hogy tedd fel a jogi kocsmafalon ezt a fontos kérdést. A képet egyelőre helyreállítottam, hogy lehessen rá hivatkozni. – CsGábormegbeszélés 2011. február 23., 19:47 (CET)Válasz

EMG 777[szerkesztés]

Kedves Odra

Látom sikerült szerezned EMG-s képeket. Az EMG-777-hez is tudsz esetleg valamit szerezni?

Radice vita 2012. október 27., 16:13 (CEST)Válasz

Engedély képekhez[szerkesztés]

Szia! Az általad feltöltött Fájl:Emg666Bp.jpg kép egy szerzői jogvédelem alatt álló alkotás. Amennyiben tudsz engedélyt szerezni, kérlek, jelezd ezt a kép oldalán a ==Licenc== fejléc alatt az {{engedélykérés folyamatban}}(?) sablon kirakásával (a képfeltöltéseid listáját megtalálod a „Közreműködéseim” menüben). A Wikipédia:Engedélykérés oldalon találsz mintákat szabad licences engedély kéréséhez. Az engedélyeket minden esetben a permissions-hu@wikimedia.org címre küldesd! Ne felejtsd el feljegyezni az engedélykérést a folyamatban lévő engedélykérések oldalra. Képekkel kapcsolatos kérdéseiddel fordulj bizalommal a kocsmafal képszekciójához. Képek feltöltése előtt kérlek, tanulmányozd a felküldési útmutatót. Köszönöm a figyelmed, Regasterios vita 2017. május 3., 09:51 (CEST)Válasz

Szia! Most, hogy rendelkezésre áll a File:74 emg 666b asztali szamitogep.jpg, a fent említett képre már nincs szükség? Vagy arra is megpróbálsz még engedélyt szerezni? – Regasterios vita 2017. május 17., 13:20 (CEST)Válasz

Szia, megpróbaltam kérni engedélyt az észt muzeumtól, de eddig nem válaszoltak. Helyetesiteni fogom a képet szegedi "emg 666b asztali szamitogep.jpg"-vel.

ODRA 1204[szerkesztés]

Szia!

Látom elkötelezetten bővíted a cikket. Két dolog: a más nyelvű wikik szócikkeire való linkelés tilos, tehát ilyet ne szúrj be a cikkekbe (megtévesztő, mivel úgy néz ki, mintha magyar nyelven cikk lenne róla). A másik inkább tanács: a külső linkeket inkább "ref"-ek közé rakd be, akkor a "Jegyzetek" szakaszban fognak megjelenni, a cikkben nem szeretjük őket. misibacsi*üzenet 2017. október 4., 17:23 (CEST)Válasz

Ok. Igyekszem figyelembe venni a a külső linkekkel kapcsolatos észrevételedet, de azok az öreg mérnökök matematikusok és más diplomás szakemberek, akik egyetemista korukban használták az ODRA 1204-et általában angolul is olvasnak.

Nem számít, nem adható meg, a cikkeket nem nekik írjuk, hanem mindenkinek.

Hogyan hivatkozzak egy lengyel Wikipedias lapra? Ez külső link nem belső wikis hivatkozás nem annyira megtévesztő?

A cikkben sehogy, a "Külső hivatkozások" között esetleg megadható lenne, de ott sem szerencsés. A Wikipédia ugyebár nem elsődleges forrás, tehát ha hivatkozni szeretnél egy cikkben lévő infóra, akkor a forrást kell megadni, ahonnan az infó származik (és az nem lehet WP-szócikk, hiszen mi nem vagyunk forrás).

Egy kérdés, a „Jegyzetek” szakaszban hogyan lehet elérni, hogy 2 azonos „ref” ne jelenjen meg kétszer a listában?

Ilyenkor a "ref" "name=" paraméterét célszerű használni.

Egy észrevétel, Nem szerencsés hogy a wikis probalap-ot is indexeli a Google, ez nem magyar hanem valószínűleg globális wikis tulajdonság. ODRA (István)

Szúrd be az oldal tetejére a _NOINDEX_ karaktersort, akkor nem indexeli a Google. misibacsi*üzenet 2017. október 4., 18:14 (CEST)Válasz

illik/szabad „hivatkozni” a jegyzetek között? +ODRA 1013 cikk[szerkesztés]

Szia!

"illik/szabad „hivatkozni” a jegyzetek között, névvel egy személyre?"

Szabadni szabad, de ha nem publikus az adat, akkor nem igazán elfogadható, mivel nem igazolható, vagy igen? Most jön az, hogy személyes tudomásod van róla? De a WP alapelvei között van az "ellenőrizhetőség", tehát ez egy dilemma. Felőlem beírhatod két "ref" közé (ha erre gondoltál), de bárki megkérdőjelezheti.

"A másik kérdésem, az ODRA 1013-as szócikk elég régen kész, és még ellenőrizetlen, mi a teendőm?"

Most, hogy szóltál, már semmi, mert ellenőrzötté tettem. Elvileg a Járőrök üzenőfalán jelezheted, ha kész van valamelyik cikked egy ideje, és senki nem hagyta jóvá a változtatást, bár én jobb szeretem a személyes kéréseket, például valamelyik Műhely tagjai alapján, az erre is jó.

Egyébként kérheted a járőröktől egy adott kategória figyelését is, ebben a konkrét esetben így: Kategória:Korai számítógépek (a :Kategória: előtt és után ebben az esetben legyen kettőspont, hogy a Kocsmafal ne kerüljön be a kategóriába, csak hivatkozásként jelenjen meg a kategória neve). Most felvettem a Figyelőlistámra ezt a kategóriát, így ha valaki újabb cikket ír, és berakja ebbe a kategóriába, azt már észre fogom venni.

A cikkel kapcsolatban: a képnél 700px méretet adtál meg, ami borzasztó nagy volt, ezért kiszedtem, ez legfeljebb panorámaképnél elfogadható. A "ref"-ek között megint enwiki cikket adtál meg, ezt is kiszedtem, mert a WP nem lehet forrás. Felhasználható, de úgy, hogy az enwiki (vagy a lengyel WP) szócikke alapján megnézed az ott megadott külső forrást, és annak a linkjét adod meg. Pár kattintással több, meg kicsit olvasgatni kell, de ez a korrekt eljárás.

Fontos, hogy az üzenőlapokon a 4 hullámvonallal (vagy a ceruza ikonnal) mindig írd alá a mondandódat, így beszúródik a link a te üzenőlapodra, tehát könnyebb válaszolni neked, ha kérdeztél valamit, és a dátum+idő is megjelenik. misibacsi*üzenet 2017. október 23., 19:18 (CEST)Válasz

Formázás: br[szerkesztés]

Szia!

A "br" sortörést fölösleges alkalmazni, nem szeretjük, mivel az "Enter" sokkal egyszerűbb és áttekinthetőbb szöveget állít elő. Tehát ahol sortörésre, vagy új bekezdésre lenne szükség, ott "br" beszúrása helyett nyomj 2x Entert. misibacsi*üzenet 2017. október 27., 08:15 (CEST)Válasz

Képméret megadása[szerkesztés]

Szia!

Célszerűbb nem megadni explicit képméretet, mivel az amúgy is beállítódik. Tényleg csak panorámakép esetén érdemes beállítani, máskor nem. A 450px meglehetősen nagy, ilyet ne adj meg. Sokan mobilról nézik a szócikkeket, nekik nagyon nem mindegy, hogy hány MB-ot töltenek le. misibacsi*üzenet 2017. november 3., 14:36 (CET)Válasz

EMG 666/B képek[szerkesztés]

Szia! Néhány héttel ezelőtt érkezett engedély az OTRS-be az EMG 666/B-ről készült képekhez, de az engedélyező nem pontosította, mely képekre is vonatkozik tulajdonképpen az engedély, így pedig sajnos nem fogadható el. Kérlek, vedd fel velük a kapcsolatot, különben sajnos törölni kell a fotókat. Én írtam nekik, de válasz nem érkezett sajnos azóta sem. Az alábbi két képet jelölted meg engedélyezendőnek:

Ugyanakkor a File:Emg666BProba1.gif is nagyon hasonló, de azt sajátként jelölted meg. Jól gondolom, hogy az animációt készítetted csak te, de amúgy a fotók szintén kiállítási képek, tehát nem saját készítésűek.

Várom válaszod. – Regasterios vita 2020. december 26., 19:41 (CET)Válasz

Szerbusz @Regasterios
A koronavírus járvány alatt írtam a  2011 óta halogatott ”Az EMG 666 fejlesztése és belső felépítése” Wikipediás cikket amelynek elejére érdekesebb és informatika történeti szempontból és hatásosabbnak gondoltam egy olyan, ház nélkül fotó, amely nyitottan ábrázolná az EMG 666-ot , így láthatók lennének a gép belső kártyáit és egyéb részeit, az 1970-es évek hardver technológiájával összhangban.
Azonban nem találtam sem az EMG 666/A vagy 666/B gépről semmilyen jogtiszta képet (szerintem a img-fotki.yandex.ru/-on található fotók nem felelnek meg a WIKI common elvárásainak?). Mivel a Folyamatszabályozási Tanszéken tárolt géppel kapcsolatos dokumentációk/fotók  elvesztek a költözések során, nekem sem a még élő fejlesztésben résztvevőknek nem maradt a nyitott gépről fénykép.
Ezért fordultam a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika-történeti Fórumhoz (iTF), mivel tudtam  hogy a szegedi a „jövő múltja” kiállításon van egy EMG 666/B  programozható asztali számológép, amelyről készíthetnek az ottani munkatársak néhány „nyitott, ház nélkül fotót” és a ITF hozzájárulna a fotók  „Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! licensz alapján való felhasználásáról.
A kérésemet támogatta Dr. habil. Tick József, NJSZT iTF elnöke (aki maga is részt vett a az EMG666/B HW fejlesztésében), és ennek alapján készült  28 fotó, amit a
https://drive.google.com/drive/folders/1td4V9tVYTJp02042wd61hLGo4RWH9M6W
a fenti linken jelenleg is elérhető, amiből én eddig csak 2 képet használtam (megfelelő CROP segítségével elhagyva a zavaró mezőket).
A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság „Nyilatkozata”   a „az általunk készített nyitott (kidobozolt) és zárt állapotát reprezentáló fotók (foto sorozat fényképei)” megfogalmazással azonosította a fotókat.
A tevékenységet Képes Gábor (kepesg@njszt.hu), főmunkatárs koordinálta
Nem tudom kinek és mit írtál? És sajnos nem világos hogyan engedélyezhetek volna 28 fotót? A 2 képet csak a Képes főmunkatárs e-mailje után választottam, módosítottam és illesztettem be WIKI-be. Jelenleg szerintem 2021 január 4-ig a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság zárva van. Esetleg küldj egy linket ahol egy foto sorozat szabályos engedélyezése látható.
A  File:Emg666BProba1.gif ami csak próbalapon van és ezért természetesen törölhető, azt sajátként jelöltem meg. mivel a gif-et  én készítettem, de nem tetszett a hatása ezért a véglegesben már nem is alkalmaztam.
Köszönöm türelmed, hogy végig olvastad „kisregényemet”
Odra
(István) Odra vita 2020. december 27., 23:13 (CET)Válasz

Köszönöm a részletes válaszodat. Az engedélyt valóban Képes Gábor küldte át egy PDF formájában, és abban valóban ez a mogfogalmazás szerepel, miszerint „az általunk készített nyitott (kidobozolt) és zárt állapotát reprezentáló fotók (foto sorozat fényképei)” közzétételét engedélyezik, de ebből sajnos a legkevésbé sem derül ki, hogy pontosan milyen képekre vonatkozik az engedély, mert nem adtak meg konkrét weboldalt, amelyekre rákattintva láthatnám, hogy igen, ezekről a képekről van szó. Az engedély szövegének pontosan meg kell határoznia az engedélyezni kívánt képeket, ez így túl általános. Ha megadták volna az általad belinkelt https://drive.google.com/drive/folders/1td4V9tVYTJp02042wd61hLGo4RWH9M6W oldalt, az megfelelő lett volna. Tehát arra kérlek, küldesd el velük még egyszer az engedélyt, és a szövegben adják meg ezt az oldalt mint az engedélyezni kívánt képek elérhetőségét. Sajnos enélkül nem tudjuk elfogadni az engedélyt. Köszönöm. – Regasterios vita 2020. december 28., 10:38 (CET)Válasz

Szerbusz,
Kiderítettem, hogy Képes Gábor decembertől már nem dolgozik a a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságnál, ezért nem reagált sem a Te sem az én e-mailemre.
Most direkten Szalay Imre (szalay.imre@njszt.hu) ügyvezetővel egyeztettem, aki 07/01/2021 16:36 keltezéssel elküldte a "Hozzájárulás.pdf" néven a javított változatot a permissions-hu@wikimedia.org címre Remélem megfelel. Nem tudom hogyan kellene/lehetne ide bemásolni a fent említett pdf fájlt? Nem tudom, hogy ha megfelel, mi más teendőm van a képekkel?
Köszönettel
Odra (Istvan) Odra vita 2021. január 7., 17:30 (CET)Válasz

Szia! Teljesen jó, köszönöm. Rá is tettem a képekre az OTRS-sablont. Megtennéd, hogy feltöltöd a többi engedélyezett képet is, még akkor is, ha esetleg nem szeretnéd mindet felhasználni? Utána rátenném azokra is a sablont. – Regasterios vita 2021. január 7., 18:12 (CET)Válasz

Vannak használhatatlan képek, de néhányat fel fogom tölteni, és a próbalapon hivatkozok majd.
Köszönettel
Odra (Istvan) Odra vita
(De csak holnap)
Odra vita 2021. január 7., 18:33 (CET)Válasz
Szerbusz,
Csak 3 képet töltöttem fel. A többi érdektelen/rossz minőségű.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:EMG666BFedelnelkulFelulrolE_1370980_01.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:EMG666BFedelnelkulFelulrolE_1370980_02.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:EMG666BFedelnelkulFelulrolE_1370980_03.jpg
Légy szíves tedd rá OTRS-sablont.
A próbalapon hivatkozok rá, hogy ne törlődjön ki.
Köszi, Elnézést a késedelemért.
Odra (Istvan) Odra vita Odra vita 2021. január 12., 13:43 (CET)Válasz

Rendben, kész van. Ha esetleg mégis töltesz fel még képet majd, és ezt jelzed itt, arra kérlek, lehetőség szerint pingelj meg, hogy biztosan észrevegyem. Ha esetleg nem tudod, mit jelent ez, itt olvashatsz róla: {{ping}}. – Regasterios vita 2021. január 12., 14:05 (CET)Válasz

EMG 666/B[szerkesztés]

Szia!

Érdekesség, hogy a módosításaid:

https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=EMG_666%2FB&type=revision&diff=23234528&oldid=22217416

pont 1024 karaktert tesznek ki. Ilyen a véletlen. misibacsi*üzenet 2021. január 31., 09:40 (CET)Válasz