Szerkesztővita:Lajhár53

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Perfectmiss 14 évvel ezelőtt a(z) NATO cikk témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Lajhár53!
Non-Hungarian speakers, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Cassandro Ħelyi vita 2009. december 8., 13:49 (CET)Válasz

Első szösszenet[szerkesztés]

Rövidesen felteszem első szócikkemet. Remélem a kezdet jól fog sikerülni. Mert hát: minden kezdet nehéz...

Üdv![szerkesztés]

Kedves Lajhár53! Hadd üdvözöljelek először én is a magyar Wikipédián, remélem jól fogod itt érezni magadat. Szeretném továbbá megköszönni a már eddig megírt, hiánypótló szócikkeidet a NATO ügynökségeiről. Ezekkel kapcsolatban lenne egy pár építő jellegű megjegyzésem:

Fejtsd ki a rövidítéseket[szerkesztés]

Kerüld a betűszavakkal elnevezett cikkeket, hacsak nem a betűszó az adott fogalom leggyakrabban használt alakja. A magyar Wikipédiában a szócikkek címének magyar nevet adunk, és lehetőleg még a rövidítést is kerüljük, mint cím. Vannak így is ilyen szócikkek (pl. NASA), de ahol csak lehet, vagy a rövidített fogalomnak van "hivatalos" magyar elnevezése, akkor azt kell a cikk címének tenni, és minden más alakról (eredeti nyelvű kifejezés, rövidítés stb.) redirektet kell rá csinálni. A CIA ezért például a Központi Hírszerző Ügynökségre mutat. Arra kérnélek, hogy az eddigi szócikkeidet ezek szerint nevezd át.

Kategóriák[szerkesztés]

Látom, hogy az új szócikkeidet több kategóriába is felvetted, és hogy a kategóriajavaslatok lapon is felvetetted egy NATO ügynökségek kategória ötletét. Talán így az elején célszerű lenne mindent a NATO főkategóriába tenni, és majd a szócikkek számának növekedésével szétbontani őket külön alkategóriákra.

Nyelvközi hivatkozások (interwiki)[szerkesztés]

Az interwiki linkek segítségével lehet az adott szócikk más nyelvű változatait megjelenítani a lap bal oldlán, az eszközök doboz alatt (más nyelveken). Az ACCS esetében ez tehát az alábbi lenne (mivel már létezik angol és lengyel változata):


[[en:ACCS]]

[[pl:Air Command and Control System (ACCS)]]


2007. óta egy szavazás eredményeként az interwiki linkeknél az angolt vesszük előre, és azt ábécésorrendben követi a többi nyelv. A szócikkeidhez kérlek ezért az interwiki linkeket is írd be.

Infoboxok[szerkesztés]

Inkább csak a szervezet könnyebb áttekinthetősége végett talán érdemes lenne valamilyen infoboxot is beszúrni a NATO ügynökséges szócikkeidhez. A {{Szervezet}} sablont inkább nemzetközi szervezeteknél szokták használni, a {{Katonai egység infobox}}(?)-ot pedig a 101. légideszant hadosztálytól a NATO Reagáló Erőn át a Japán Császári Haditengerészetig elég széles körben.

Hadtudományi műhely[szerkesztés]

Szeretnélek végül meghívni a hadtudományi műhelybe.

Természetesen szívesen válaszolok bármilyen kérdésedre, igyekszem segíteni a műszaki vagy tartalmi jellegű gonjdaidon. Üdvözöl: Dunee msg 2009. december 12., 15:55 (CET)Válasz


Rövidítések kifejtése
Az észrevétellel alapvetően egyetértek, sőt eredetileg is így gondoltam. Mivel nem találtam elsőre egy megfelelő módszert a redirektre, ezért az egyszerűbb módszert választottam. Nem minden esetben lehet azonban egyszerűen megoldani a problémát. Pl. az ARS olyannyira elterjedt ezen a területen, hogy igen furán néz ki annak teljes kifejtése, hiszen ez rövidítések még további rövidítése... Mi lehet ilyenkor a szabály?
És mi a teendő akkor, ha éppen ennél a rövidítésnél nem használhattam a belső hivatkozást, mert a wiki automatikusan megtette ezt az argentin pesora?
Igen, ezért is baj a rövidítések használata, hajlamosak összeakadni. Az ARS jelenleg csakugyan az argentin peso ISO 4217-es kódja, és bár semmi se hivatkozik rá, nem lehet csak úgy egyszerűen lenyúlni. Ha teljesen elkerülhetetlen az, hogy a szócikk neve ARS legyen, akkor hívhatod ARS (NATO)-nak, mert a többjelentésű nevek között a zárójeles egyértelműsítéssel szoktunk különbséget tenni. Ha hivatkozni akarsz rá, akkor használhatod a [[ARS (NATO)|ARS]] formát, ilyenkor a wiki elrejti a (NATO) utótagot: ARS
Kategóriák
A NATO kategória kézenfekvő lett volna, de nagyon általános. De ha így célszerűbb...
Igen, a NATO kategória talán túl általános, de mivel most még semmi se tartozik bele, nem érdemes üres alkategóriákat létrehozni bele. Sajnos sokszor volt már olyan, hogy egy szerkesztő azt mondta, hogy "majd megcsinálom a kategóriába tartozó cikkeket", és nem lett belőle semmi. Ezért van az, hogy kell egy minimális szócikkszám egy adott kategória létrehozásához. A Kategória:Hadügy például egy nagyon átfogó kategória, ott is árválkodik egy pár olyan szócikk, aminek nem érdemes saját kategóriát készíteni, mert kevés hozzá. (Például az én GIUK-átjáróm, nem tudom hova tenni szegényt.)
Ha létrehozod a NATO kategóriát, akkor a Kategória:Nemzetközi szervezetek alá vedd fel.
Infoboxok
Eredetileg terveztem (nem is mondtam még le róla), de megfelelő címerrel, ami szabad licenszű, nem találkoztam. Már pedig a szabályok szerint ilyenkor emgedélyt is kellene kérni. Azért nem adom fel.
Igen, a címerek/logók használata tisztázatlan és ezért állandó vita forrása. A jelenlegi álláspont szerint szervezetek logóit lehet a magyar wikibe feltölteni, de a Commonsba nem. A magyar wikibe való feltöltés után a {{logó}}(?) sablont kell rátenni, és belenyugodni abba, hogy ha a Wikipédia Alapítvány végleg bekeményít a logók használatával kapcsolatban, akkor mind törlésre kerül. Gyakorlatilag reménytelen engedélyt kapni egy külföldi szervezettől arra, hogy a magyar wikin a logóját használni lehessen. Az angol wikin az amerikai fair use jogkörnyezet miatt egy csomó olyan képet tolerálnak, ami a magyar wikin és a Commonson jogsértőnek számítana, dehát ez van. Szóval ha csak a logók tartottak vissza az infoboxoktól, akkor hajrá!
Hadtudományi műhely
Az ötlet jó. Van-e valami külön teendőm ezzel kapcsolatban?
Tulajdonképpen annyi, hogy a nevedet (és ha szeretnéd, az elérhetőséged) felvésed a műhely lapjára, és a műhely összes allapját felteszed a figyelőlistádra, hogy értesülj a változásokról. Az új szócikkek közé főleg én szoktam felirkálni a frissen készült, hadtudományi témájú lapokat, talán az a lap és a műhely vita a leggyakrabban változó. Az új cikkeidet még azért nem raktam fel a listára, mert szerettem volna veled megbeszélni a formai változásokat, mielőtt a többi szerkesztő is rájuk szabadul és egyszerre öten írnak neked, hogy ezt meg ezt meg ezt meg kéne csinálni :)
Ja, és ez itt a reklám helye... Van egy hadtudományi portál, állandó építés alatt, hátha érdekel. Dunee msg 2009. december 13., 01:18 (CET)Válasz

NATO ügynökségek Infoboxok[szerkesztés]

Szia! Gondom van: az általad javasolt {{Katonai egység infobox}}(?) nem igazán alkalmazható a NATO ügynökségekre. Leginkább azért, mert az ügynökségek - többnyire hiába katonai feladatokat oldanak meg - teljesen "civil" szervezésűek. Általában igazgatók, vagy vezérigazgatók vezetik, többnyire igazgatótanácsok vezetik; nincs jelmondatuk, stb. Inkább a {{Szervezet}} illene ide, bár ez sem tökéletes.

Lenne valami tanácsod/ötleted erre a szituációra? – Lajhár53 vita 2009. december 15., 20:08 (CET)Válasz

Szia! Igazából ezen a kérdésen én is rágódtam, mert szerintem se felelnek meg az általam ajánlott infoboxok pontosan annak, amire neked kellenének. Ebben az esetben természetesen saját infoboxot is lehet gyártani. Ebben nagyon szívesen segítek neked, már csináltam ilyet is. (Talán a {{Katonai kitüntetés infobox}}(?)ra vagyok a legbüszkébb, ezen tanultam meg az infobox-hegesztés alapjait.) Ha összeszeded nekem, hogy milyen mezőkre lehet szükség, akkor összeütök neked egyet hamar. Az nem baj, ha később kiderül: még kellenének mezők, a sablonokat is lehet később szerkeszteni, a fakultatív mezők meg úgyis csak akkor jelennek meg, ha már ki vannak töltve. Dunee msg 2009. december 15., 21:13 (CET)Válasz

NATO cikk[szerkesztés]

Szia! Miért törölted ki a NATO Légi Vezetési és Irányítási Rendszer Irányító Szervezet cikk tartalmát? Ha töröltetni szeretnéd magát a cikket, akkor törlési megbeszélést kell róla kezdeményezni, mert hiába törlöd ki a tartalmát, attól a cikk még megmarad, csak üres lesz a lapja. – Perfectmisside írj, ha azt akarod, hogy el is olvassam 2010. január 26., 23:40 (CET)Válasz