Szerkesztő:World Cup/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A válogatott története[szerkesztés]

Az uruguayi válogatott első mérkőzését 1901. május 16-án játszotta Argentína ellen. Ez a két ország tartja az egymás ellen játszott válogatott mérkőzések számának rekordját.[1] 1916-ot megelőzően több mint 30 mérkőzésen léptek pályára és egyetlen kivétellel, mindig Argentína volt az ellenfél. A legelső 1916-os Copa Américan Chilét és Brazíliát legyőzték, Argentínával pedig döntetlent játszottak, ezzel megnyerték a tornát. Egy évvel később Uruguay rendezte a sorozatot és minden mérkőzését megnyerve megvédte címét. Az 1919-es Copa América volt az uruk első vesztes tornája, miután hosszabbításban 1–0-s vereséget szenvedtek Brazíliától.

1924-ben az uruguayi válogatott elutazott a Párizsban rendezett olimpiai játékokra, ezzel ők lettek az első Dél-amerikai csapat, aki részt vett az olimpián. A korszak európai stílusával ellentétben, rövid passzos játékkal minden meccsüket megnyerve lettek olimpiai bajnokok. A döntőben Svájcot győzték le 3-0 arányban. Az 1928. évi nyári olimpiai játékokon Amszterdamban a címvédésre készültek és ismét sikerült megnyerni az aranyérmet a dél-amerikai vetélytárs Argentína ellen 2–1-re. Ugyanebben az évben a FIFA kongresszusán eldőlt, hogy megrendezésre kerül a történelem legelső labdarúgó-világbajnoksága.

Az 1930-as világbajnokság házigazda szerepére a kétszeres olimpiai bajnok Uruguay lett kiválasztva. Ebben az évben ünnepelte az ország függetlensége kivívásának 100. évfordulóját, melynek tiszteletére megépítették az Estadio Centenariot. A torna során a hazaiak valamennyi mérkőzésüket megnyerték. A döntő félidejében 2-1-re vezettek az argentinok, de végül Uruguay 4-2-re fordított és megnyerte az első világbajnokságot. Az uruguayiak vb-t nyerő csapata a következő volt: Ballesteros, Nasazzi, Mascheroni, José Andrade, Álvaro Gestido, Fernández, Scarone, Cea, Dorado, Castro, Iriarte. Több európai ország visszautasította a részvételt a nagy távolságra és a útiköltségekre hivatkozva. Ez az Uruguayi labdarúgó-szövetséget arra ösztönözte, hogy nem vettek részt a négy évvel későbbi 1934-es labdarúgó-világbajnokságon, amit Olaszországban rendeztek. 1938-ban Franciaországot választották a torna gazdájává egy néhány évvel korábbi megegyezéssel ellentétben, miszerint felváltva lesz világbajnokság Dél-Amerikában és Európában. E miatt Uruguay ismét nem volt hajlandó részt venni.

A második világháború után, 1950-ben rendeztek ismét világbajnokságot.[2] Uruguay 2. világbajnoki címét szerezte, miután a Maracanã Stadionban nagy meglepetésre legyőzték a hazai pályán játszó brazil válogatottat 2-1-re. Az összecsapást azóta is "Maracanazo" (Maracana-csapás) néven emlegetik.[3]

  1. Régen halálos fenyegetés, ma Messi mészárlás - Argentína-Uruguay negyeddöntő a Copán”, Origo.hu, 2011. július 16. (Hozzáférés: 2017. március 12.) 
  2. Vb-történelem: 1950 Brazília”, Nemzeti Sport (Hozzáférés: 2017. március 12.) 
  3. Labdarúgó Vb-történelem, 1950: Brazil öngyilkosság a futballpályán és a lelátón”, jochapress.hu, 2014. május 30. (Hozzáférés: 2017. március 12.)