Szerkesztő:Phoney/2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A zugszesz vagy illegális alkohol törvénytelenül előállított vagy értékesített etanol, jellemzően égetett szesz, amit alkoholos italként használnak fel. Gyakran zugpálinkának vagy fekete pálinkának nevezik (attól függetlenül, hogy van-e köze a mai értelemben vett pálinkához), vagy adózatlan alkoholnak, mely utóbbi azonban bizonyos esetekben legális, például adóraktárban tárolva vagy denaturált szesz formájában.


A zugszesznek világszerte gyakori alapanyaga a cukorcefre (különböző hozzávalókkal kiegészített, majd megerjesztett cukros víz), de gyakran legálisan előállított ipari alkoholból készül, amit denaturált szesz formájában használnak fel.

A feketefőzés vagy zugfőzés az égetett szesz törvénytelen előállítását, azaz illegális szeszfőzést jelent. Gyakran az illegális sörfőzést is így nevezik.

A feketefőzés célja az égetett szeszre kivetett jövedéki adó és más költségek, vagy ritkábban a szesztilalom megkerülése. Általában titokban, illegális szeszfőzdében[m 1] vagy ritkábban a szabadban történik. Legális szeszfőzdékben is történhet feketefőzés, hogyha a szesz egy részét jogtalanul állítják elő.


  1. Az illegális szeszfőzde bármilyen feketefőzésre használt épületet vagy helyiséget jelenthet, gyakran az elkövető otthonát.

Vegyes források[szerkesztés]

https://books.google.hu/books?id=9iRUAAAAcAAJ&pg=PA133&lpg=PA133&dq=%22%C3%A9gettbor%22&source=bl&ots=9rZnAHJvC5&sig=GLgYbvNSnaDXFPPEZH9xP7mMBlo&hl=hu&sa=X&ved=0ahUKEwjY0JmcrdzaAhXIVSwKHT6LATgQ6AEIkQEwFQ#v=onepage&q=%22%C3%A9gettbor%22&f=false puncs szilvapálinkából