Szerkesztő:OrsolyaVirág/Budapest

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kultúra[szerkesztés]

Budapest az ország kulturális központja.

Oktatás[szerkesztés]

Zsigmond király 1389-ben alapított egyetemet Óbudán, teológiai, jogi, orvosi és szabadművészeti karral. Már a 15. században egyetemi szintű oktatás folyt a domonkosok budai kolostorában. 1777-ben Budára került a volt nagyszombati egyetem, majd 1784-ben átköltözött Pestre. Egy évszázadon keresztül ez volt az ország egyetlen egyeteme. Budapesten találhatók a felsőoktatási intézmények tekintélyes része. Ezek közül a legjelentősebbek: Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Evangélikus Hittudományi Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Semmelweis Egyetem, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem.

Tudományos élet[szerkesztés]

Az 1830-as években alakult meg a Magyar Tudós Társaság, a Magyar Tudományos Akadémia elődje, a tudományos élet legfőbb irányító szerve, amelyhez számos kutatóintézet és a kutató-csoport tartozik. Az akadémiai intézeten túl még körülbelül 50 egyéb kutatóintézet működik a fővárosban.

Könyvtárak és levéltárak[szerkesztés]

A közkönyvtárak közül a legjelentősebb az Országos Széchényi Könyvtár, amely 1802-ben alakult meg. Gyűjteményében megtalálható minden, nyomtatásban megjelent hazai kiadvány, emellett a külföldön megjelent magyar vonatkozású művek is. Az Akadémiai Könyvtár elsősorban a tudományos kutatás, a az Egyetemi Könyvtár pedig az oktatás, tanulás szolgálatában áll, de gyűjteményéhez bárki szabadon hozzáférhet. A nagyközönség igényeit elsősorban a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár elégíti ki, minden kerületben megtalálható fiók könyvtáraival. Az intézmény "Budapest-gyűjteménye" a fővárossal foglalkozók legjelentősebb forrása. Jelentős még a Országgyűlési Könyvtár, a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára, a Pázmány Péter Római Katolikus Hittudományi Egyetem könyvtára és a Ráday Könyvtár.

Szintén Budapesten találhatók az ország legnagyobb levéltárai: a Magyar Országos Levéltár, az Új Magyar Központi Levéltár, Budapest Főváros Levéltára, a Pest megyei Levéltár.