Szerkesztő:Mugli/MacGyver

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Angus "Mac" MacGyver a címszereplő és a főszereplő a MacGyver című TV sorozatban. Az 1985-es eredeti sorozatban Richard Dean Anderson formálja meg a karaktert. Lucas Till a MacGyver fiatalabb verzióját alakítja a 2016-os újraindítás során . [1]

Mindkét verzióról kimutatták, hogy MacGyvernek zseniális szintű intelligektusa, több nyelvet beszél, kiváló mérnöki képességei, kiváló alkalmazott fizikai ismeretei, a katonai robbanószerkezet hatástalanításában gyakorlatok és a nem halálos konfliktusok megoldásának a preferálása. MacGyver a fiktív Phoenix Alapítványnak dolgozik Los Angelesben, amely az eredeti sorozatban független agytröszt volt, és a 2016-os reboot egy titkos kormányzati szervezet, amely egy agytröszt álcáját használja. Tudományos ismeretei és a szokásos tárgyak feltalálói felhasználása mellett mindig svájci bicskát hord magánál, és nem hajlandó lőfegyvert magánál tartani.

MacGyver (1985-1992 eredeti sorozat, 1994 akciók)[szerkesztés]

Mugli/MacGyver

Személyiség[szerkesztés]

A karaktert erőszakmentes problémamegoldóként ábrázolják, és tipikusan elkerüli a fegyverek használatát. [2] Még azokban az esetekben is, amikor fizikai erőszakhoz kell fordulnia, vagy amikor improvizált eszközeit ellenséges ellenfelek támadására használják, mindig önvédelemben végzi ezt, és ha lehetséges, gyilkolás helyett ártalmatlanítja az ellenfelét.

MacGyver szenvedélyesen foglalkozik a társadalmi ügyekkel, több alkalommal önként vállalta, hogy segítséget nyújt a kevésbé privilegizált személyeknek, különös rokonszenvet mutatva a gyermekek iránt és ezzel kapcsolatban. Például, kiderül, hogy "nagy testvére", [3] halláskutatást végez egy siket gyermekek iskolájában [4] és segít egy hegyi kiránduláson a fiatalkorú bűnözők számára. [5] Egy olyan epizódban, amelyben a mezőgazdasági dolgozó szőlősztrájkjára hivatkozik, segíti a latinói tiltakozókat a szőlőültetvények ellen. [6] Arra törekszik, hogy megvédje a környezetet és a veszélyeztetett fajokat, például a sasokat, [7] a fekete orrszarvút, [8] és a farkasokat. [9] Azt is kimutaták, hogy vegetáriánus lett a sorozat alatt egy meghatározatlan időpontban. [10]

MacGyver kitartása és tervei improvizatív jellege megnehezíti őt a megtévesztésen, amint azt nemesis Murdoc rámutatta, mert még MacGyver sem tudja, mit fog tenni a következő lépésében. A sztereotip "macho" vagy sztoikus akcióhősökkel ellentétben a MacGyver bánatot mutat tragédiákkal szemben, félelmet veszélyes helyzetekben és fájdalmat mutat a harc után. [11] Az érzékeny karakter, MacGyver hajlamos egyéni veszteségeket és tragédiákat hibáztatni, például bűntudatot az anyja halálos ágyában és temetésében való távolléte miatt az afganisztáni misszió alatt, valamint depressziót egy végzetes hegymászó baleset után, amely megölte legjobb barátját, Mike Forrester-t. .

MacGyver leggyakrabban használt tárgya a svájci bicskája . Általában a duct-tape tekercsét hordja a hátsó zsebében, amelyet kiszélesít, hogy megfeleljen. Egyéb, gyakran kéznél lévő tárgyak: személyi igazolvány, Timex Camper óra, gyufa, néhány gemkapocs, rágógumi és egy zseblámpa. Van egy eszköztára a Jeepjében . [12] MacGyver kezdetben egy Jeep Cherokee-t, majd egy Jeep Wrangler-t használt, kezdve a 2. évadtól, de az 5. évadban nagyapja Harry „klasszikus”, 1946-os Chevrolet kisteherautóját vezette . [13]

MacGyver orosz, német, francia, olasz, spanyol, [14] és az amerikai jelnyelvet ismeri, és tudja, hogyan kell használni a nemzetközi tengeri jelző zászlókat és a Morse-kódot . [15] A lelkes kültéri ember, olyan képességekkel rendelkezik, mint a síelés és a szabadban való túlélés. A tériszonya ellenére képzett a hegymászó, siklóernyőző és ejtőernyőző - a HALO-t is ismeri. Egyéb hobbijai: jégkorong, versenyzés, érdeklődést mutatott a festészet és a gitározás iránt. [16]

Frizurája márna, tiszta kivágású, enyhén gélezett variációval a klasszikus frizurán.

Noha soha nem tart fenn hosszú távú kapcsolatot, egyes epizódokban kapcsolatban áll számos nővel, és számos korábbi kapcsolatra flashbackek utalnak. Jó kapcsolatot ápol korábbi romantikus kapcsolataival.

Keresztnév[szerkesztés]

A MacGyver vezetéknevét eredetileg Stacey volt, ahogy a Paramount sajtóközleményéből látszik. [17] Ezt azonban egyetlen epizódban sem sikerült megerősíteni, és rejtély maradt a hetedik évadig; amikor is megkérdezik tőle, azt mondja, hogy nem szereti a keresztnevét, és gyorsan megváltoztatja a témát. Nagyapja, Harry Jackson, Budnak vagy Buddy-nak hívja. Legtöbb barátja és kollégája vezetéknevén MacGyver vagy egyszerűen "Mac"-nek hívja. Az utolsó szezonban keresztnévből kanonikusan kiderül, hogy Angus az, amikor eszméletlenül kopogtat és hallucinál, miközben találkozik egy Ian M'Iver nevű 7. századi férfival ("Ingmarr fia"), akinek a fiának ugyanaz a keresztneve. [18] Ez a kinyilatkoztatás megismétlődik a sorozat fináléjában, amely bemutatja MacGyver fiát, akinek a középneve Angus, valamint a MacGyver DVD szezonkészletek csomagolására is rákerül.

Életrajz[szerkesztés]

MacGyver születési dátumát először 1951. január 23-án [19] tekintik, majd a 2. évadban 1952. március 23-án [20] [21] (az a dátum, amelyet a sorozat többi részében továbbra is használtak). Minnesotában, Mission City-ben nevelték fel. MacGyver a cserkészeknél volt, és egy Den Anya, Mrs. A hamisítás megtanította neki "a háborúk józan észét" és a mottót: "Legyen felkészülve". [22] 7 éves korában nagyanyja, Celia Jackson és apja, James MacGyver ( Martin Milner ) meghalt egy autóbalesetben, amelyben mindketten fulladtak, és MacGyver édesanyjával, Ellen MacGyverrel nőtt fel. [23] Nagyapja, Harry Jackson ( John Anderson ) apja volt, de elköltözött, amikor MacGyver tizenhat éves volt, egy ideig Alaszkában dolgozott, miközben pénzt küldött MacGyvernek és édesanyjának, és végül Minnesotában farmerként telepedett le. [24] Körülbelül 12 éves korában MacGyver traumatikus tapasztalattal rendelkezik egy barátjának véletlenszerű lövöldözésével, amelyet egy zuhanó fegyver lövedéke okozott. [25] MacGyver a jégkorong egész életen át tartó játékosa, a helyi jégkorong ligákban játszott és egy kisebb bajnoki csapat edzője; ő is a Calgary Flames támogatója, és azt hitte, hogy megszerezte az NHL-t. [26] A középiskolában találkozott Jack Daltonnal .

  1. Wagmeister. „CBS Finds New ‘MacGyver’ in ‘X-Men’ Star Lucas Till”, Variety, 2016. március 21. (Hozzáférés: 2017. július 14.) (amerikai angol nyelvű) 
  2. In the first episode "Pilot", MacGyver fires an AK-47 at some Russian soldiers. This episode was before his dislike of firearms was established.
  3. Season 1, Episode 1 – "Pilot"
  4. Season 2, Episode 9 – "Silent World". He works with the Phoenix Foundation's research into sound and hearing technology.
  5. Season 2, Episode 5 – "Final Approach"
  6. Season 6, Episode 9 - "Bitter Harvest"
  7. Season 2, Episode 8 – "Eagles"
  8. Season 5, Episode 8 – "Black Rhino"
  9. Season 6, Episode 18 – "Faith, Hope & Charity"
  10. Season 7, Episode 6 – "Walking Dead"
  11. Season 5, Episode 14 – "Log Jam"
  12. Season 1, Episode 18 – "Ugly Duckling"
  13. „The Black Corsage”. 'MacGyver'. ABC. 3. epizód, 5. évad. (English nyelven)
  14. Season 2, Episode 15 – "Pirates"
  15. Season 3, Episode 8 – "The Widowmaker"
  16. „The Madonna”. 'MacGyver'. ABC. 11. epizód, 5. évad. (English nyelven)
  17. Why was MacGyver's first name kept a mystery?. Movies.stackexchange.com. (Hozzáférés: 2016. július 25.)
  18. „Good Knight, MacGyver”. 'MacGyver'. ABC. 8. epizód, 7. évad. (English nyelven)
  19. January 23, 1951, per his passport in „Every Time She Smiles”. 'MacGyver'. ABC. 16. epizód, 1. évad. (English nyelven)
  20. Timeline (amerikai angol nyelven). MacGyver Online. (Hozzáférés: 2020. január 27.)
  21. MacGyver Online Forums -> Time line (angol nyelven). MacGyver Online Forums. (Hozzáférés: 2020. január 27.)
  22. "The Gauntlet"
  23. In „Runners”. 'MacGyver'. ABC. 13. epizód, 4. évad. (English nyelven) MacGyver states he was 7 years old when the accident occurred, however it is later confirmed that he was 10 „Passages”. 'MacGyver'. ABC. 21. epizód, 5. évad. (English nyelven)
  24. Phoenix Under Siege, stated by MacGyver as "it's been six..seven...eighteen years"
  25. „Blood Brothers”. 'MacGyver'. ABC. 2. epizód, 4. évad. (English nyelven) MacGyver returns to his home town and meets two childhood friends, where in a series of flashbacks the accidental death of friend Jesse is shown when MacGyver takes his dad's revolver for the boys to play with. When their friend Neil attempted to shoot a bird, MacGyver knocked the cocked gun from his hands which resulted in it discharging and firing a bullet into Jesse's chest.
  26. E. Blair: : Macgyver Hat: Calgary Flames. Vivamacgyver.blogspot.com, 2007. október 4. (Hozzáférés: 2009. március 28.) MacGyver has a discussion where he claims to have had a chance to join the NHL and was disappointed he did not take it.