Szerkesztő:Joliet Jake/inter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Intercisa a Római Birodalom pannóniai határát védő katonai tábor volt a mai Dunaújváros területén. A római tábor a Duna vonalát követő védműrendszer (limes) része volt, a Daciába vezető ókori út dunai átkelőjét biztosította.

Nevének eredete[szerkesztés]

Intercisa neve feltehetőleg a latin intercidere, azaz félbevág, feloszt ige múlt idejű melléknévi igenév alakjából, vagyis a interciso – félbevágott, felosztott szóból származik, utalva arra, hogy az erőd építésekor északra és délre már álltak táborok, így az újonnan épített tábor az azok között húzódó utat mintegy félbevágta.

Története[szerkesztés]

Az első római csapat neve, amely Vespasianus császár idejében (69–79) jelent meg a mai Dunaújváros területén, ala Asturum II. volt. Az első fapalánkkal erősített tábort Domitianus római császár uralkodása alatt, az ala I. Augusta Ituraerorum nevű, ötszáz fős íjász lovascsapat építette meg a mai Öreghegy északi végében, az 90–92 évek tájékán. A nem tiszta négyszög alakú, 175×240 m oldalhosszú palánktábor falai úgy épültek, hogy egymásról 2,5 méterre 25–30 cm átmérőjű cölöpöket vertek le. A falak belső oldalát földdel töltötték fel. A palánktábor 167-ben, a markomannok és szarmata törzsek szövetségével a rómaiak ellen vívott háborúban pusztult el.