Szerkesztő:Gyurgy/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Csíkszerda közösségi kórus 2009-ben, kb. 30 taggal alakult meg. Tóth Árpád karnagy vezetésével ma már több száz aktív taggal működő kóruscsaláddá vált, koncertjeiket több ezren látogatják.

Csíkszerda
Alapítás éve2009
Műfajimprovizációs kórus
Művészeti vezetőTóth Árpád

Előzmények[szerkesztés]

A Csíkszerda elődje a Halastó kórus volt, melyet Halas Dóra és Tóth Árpád alapított. Mindketten a Zeneakadémia karvezetés szakos hallgatói voltak és régóta álmodoztak egy olyan kórusról, amely nem feltétlenül profi vagy zeneértő emberekből áll, megmutatva, hogy bennük is ott rejlik az igény a zenei alkotásra. Addig tervezgettek, míg 2004 márciusában létrejött az új kórus első, kísérleti próbája. Az együttes öt éven át működött és számos nagy sikerű előadást élt meg, mint például a 2008-ban megrendezett Cupido és a Halál.

2009-ben a Halastó kettévált, a két karnagy saját, egymástól különböző szemlélete mentén két külön kórust hozott létre, melyekben a Halastó-tagok is részt vettek. Halas Dóra a Soharóza kórust alkotta meg, Tóth Árpád pedig a Csíkszerdát.

A kórus életútja[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

Bővülés[szerkesztés]

A kórus első olyan előadása, ahol a kórustagok száma meghaladta a százat,  a 2014 decemberében „színpadra” állított The Pilgrim Fathers volt, melyben nagyjából 120 énekes vett részt. A hirtelen megugrott létszám érezhetően feszegette a közösség működésének határait, így amikor 2015 szeptemberében ismét megnyílt a lehetőség, hogy új tagok csatlakozzanak, a Csíkszerda egy másik napra tette az új ’csíkok’ (így hívják magukat egymás közt a kórustagok) számára a próbát, külön kórusként, hétfőn. Ez a csapat majdnem olyan létszámmal indult, mint a 2014-es Csíkszerda, így a hétfői és a szerdai csapat is megmaradt két külön napon próbáló kórusként. 2015-ben elindult a Csíkszerda Kamarakórus is. Ez egy 15-20 fős, a nagy kórusok tagjaiból álló csapat volt, ahova meghívásos alapon lehetett bekerülni, főleg a többi kórusból. A csapat - picit visszanyúlva a hagyományosabb előadásmódhoz - olyan művekkel dolgozott, amikre a nagy kórusokban nem lett volna lehetőség - pl. Ildebrando Pizzetti(angol nyelvű szócikk) Il giardino di Afrodite című műve, vagy a Benjamin Britten által megzenésített átokzsoltár, a Deus in adjutorium(angol nyelvű szócikk).  

A szerdai kórus a hétfői létrejötte után létszámbővülés nélkül, csak kissé változó összetételben működött két projekten is: A Tóbiás és az angyal című operán, és az azt követő félévben bemutatott Átváltozások - Ovidius Metamorphoses című műve alapján összeállított című műve alapján összeállított - részben népdalokra épülő improvizációt, részben Jules Massenet: Biblis című művét tartalmazó projektben is.  A 2016 szeptemberében kezdődő félévben a hétfői kórust Tóth Árpád helyett két régóta aktív kórustag, Nagy Ida és Sulyán Tibor vették át, és közös csíkszerdás alapokon saját koncepció mentén rendezték meg Judit és a Kékszakállú című darabjukat 2017 januárjában.

Az egyre növekvő érdeklődés miatt szintén 2016 szeptemberében az új jelentkezők már csütörtökön kezdtek próbálni, így megalakult a csütörtöki nagykórus is.

2017 szeptemberében a kamarakórus egy új formában indult útjára, afféle kísérletként: nagyrészt új tagokkal alakult az előző helyett két másik kórus - egy vegyeskar  Sulyán Tibor és Vadas Eszter vezetésével, és egy nőikar Eirini Patsea és Szabó György irányítása alatt. A négy karnagy szintén a Csíkszerda kóruscsalád tagja.

Ugyancsak keddenként próbál az eredetileg a 2016-os Tóbiás és az angyal projekthez megszervezett Csíkszerda Gyerekkórus, akik azóta minden félévben önálló koncertet adnak.

Így jelenleg összesen 6 kórus működik a hét négy napján.

Kórusok Éjszakája[szerkesztés]

A fesztivált Tóth Árpád és Szálka Zsuzsanna álmodta meg, először 2013-ban került megrendezésre. 2013-ban és 2014-ben még a Halastó Kulturális Egyesület szervezésében - Tóth Árpád művészeti vezetőként, Szálka Zsuzsanna pedig főszervezőként vett részt. 2015 óta a Csíkszerda kóruscsalád szervezi a fesztivált (azóta minden évben Borbás Réka vitte a főszervezői feladatokat), melynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy énekelni jó. A fesztivált a józsefvárosi Palotanegyedben rendezik, helyszínei az utcák, terek, valamint belső udvarok. Kizárólag a cappella előadások lepik el ilyenkor egész délutánra-estére a környéket.



Eddigi projektek[szerkesztés]

Önálló koncertek[szerkesztés]

  • “eljöhetnél egy este“ – 2009. december 6. és 13., Jezsuita Kápolna
  • Napkelte, napszállta – 2010. április 25., május 2., [Evangélikus Egyházközség]

Flashmobok[szerkesztés]

  • Metróavató flashmob - 2014. április 11., M4-es metróvonal
  • Óda az ivócsaphoz (flashmob) – 2016 nyár, Budapest
  • Híd a szabadságdalhoz – 2017 nyár, Szabadság híd

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]