Szerkesztő:Balabenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ahol gyakran megtalálhatjátok a kézjegyemet:

Állatvilág, vallás, kultúra, nyelvek

Fiatal korom ellenére fontosnak tartom az anyanyelvem ápolását. Különösen azért, mert egyre jobban látom és hallom a magyar nyelv szókincsének fogyását. Ezért igyekszem a cikkekben szereplő idegen szavakat magyarra cserélni.

Magyar nyelvű ismeretterjesztő cikkekben kerüljük az angol kifejezéseket.


Sokan mondták, hogy határozzak meg egy vagy több témát, és a legtöbbet azokkal foglalkozzam. Nos, mivel elég sok minden érdekel, nehéz csak egy - kettőt választani:

Magyar rovás: minden nap használom, és már tartottam előadást a témából az egyetemen.

Magyar ősvallás: folyamatosan fejlesztem a tudásomat a témában, de nem csak ismeretszerzés céljából érdekel, ugyanis hét évesen örökre kiábrándultam a három nagy ábrahámi vallásból, hála egy erőszakos hittan tanárnőnek.

Szóval az ezekben a témákban írt kiegészítéseimet kérlek ne vonjátok ok nélkül vissza, ha kérdés merül fel, válaszolok.

+

különbötő írás és számrendszerek: a matematika már első osztálytól nem barátom, de a különböző számábrázolási rendszerek nagyon érdekelnek.

Filmművészeti cikkek (főleg a magyar szinkron) : fáj a szívem és a fülem hogy azt hallom, az egykor olyan szép magyar szinkron veszít a fényéből a kreativitás hiánya miatt. DE ezért még nem kell eldobni egy csodálatos szakmát. Tisztelem és becsülöm a magyar szinkronszínészeket



Azoknak, akik két hétre eltiltottak a "műhelytől" egy humorosan megfogalmazott kérdés miatt:

Az István a király végén elhangzó "veled uram, de nélküled" sorok mögé néhányan politikai tartalmat kapcsoltak: a szovjetunióval szeretnénk tartani, de a magunk módján.

Én is így érzek az utóbbi idők eseményei után. A wiki közösség tagja szeretnék lenni, fejleszteni, cikkeket írni, de nincs két egyforma ember a világon. Ha valamit esetleg nem úgy csináltam meg "ahogy annak lennie kell" az vagy az én hibám, és ez esetben igyekszem kijavítani, vagy a gépem hibája, ez ellen viszont nem tudok mit tenni.

A deviantart oldalon én is szoktam kapni ilyen üzenetet: "segíts az új művészeknek. Most töltötték fel az egyik első munkájukat, és valószínűleg örülnének egy visszajelzésnek, vagy akár egy baráti üdvözletnek."

+

Ha angol nyelven sikerült megértetni magam olyanokkal, akik előtte "te mocskos..." és hasonló üzeneteket küldtek, csak mert fel mertem vállalni a véleményem egy bizonyos dolog kapcsán (hiába a "modern" társadalom gyermeke vagyok, mégsem tudok elfogadni mindent), akkor a világ legszebb nyelvén is sikerülni fog.

De ha mégsem, akkor...

Ne hibáztass, és ne kívánd azt,

Hogy megadjam magam a világnak!

(kedvenc együttesem egyik számából)

Itt a szakemberek álláspontja a macskagazdikról (a box kicsit túloz, van macska és kutya is)

"közös jellemzőjük, hogy nem átlagos a gondolkodásuk. Bár szeretik a társaságot, de tökéletesen el tudják tölteni az idejüket egyedül is, szeretnek új dolgokat kipróbálni, kreatívak, kíváncsiak és művésziek."


Csak úgy tudok fejlődni, ha gyakorolok. Már megtanultam infóboxot beilleszteni, más wiki cikkekre hivatkozni, oldid-számot megjelölni (bár nem minden fordítási sablonban láttam: Nihávandi csata). Ügyelek az érthető, magyaros megfogalmazásra, és minél több forrás keresésére, mert egy nem elég. Amibe bele kell tanulnom: sok forrást, sok táblázatot használó cikkek lefordítása.

Hogy más lelkes kezdőknek ne keljen annyit szenvedni vele, elmondom, hogy hol rejtőzik a kis huncut oldid-számsor: az eredeti angol cikk laptörténetében ("Revision history") meg kell keresni a legfrissebb szerkesztési időpontot, és ezt be kell másolni a fordítási sablonba, mert mi azalapján készítjük el a magyar forrdítást. A beillesztést követően erre kell figyelni: &oldid=

"lassan tanulok, ez igaz, de tanulok." (Sansa Stark, trónok harca).

Ez a szerkesztő a rovást ismeri és használja.
Ez a szerkesztő támogatja a független Vajdaság állam létrehozását svájci mintára.

Sablon:Userbox ősmagyar vallás híve

Ez a szerkesztő támogatja Székelyföld autonómiáját.
Ez a szerkesztő Magyarország lakója.
Ez a szerkesztő imádja a macskákat.