Szent Godfréd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Godfréd
Szent Godfréd apát, püspök
Szent Godfréd apát, püspök
Születése
1066
Moulincourt, Soissons közelében, Franciaország
Halála
1115
Soissons, Franciaország
Tisztelete
EgyházaRómai katolikus egyház
TisztelikRómai katolikus egyház
Ünnepnapjanovember 8.
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Godfréd témájú médiaállományokat.

Amiensi Szent Godfréd (franciául: Geoffroy d'Amiens) (Moulincourt Soissons közelében, 1066 – Soissons, 1115) szentként tisztelt római katolikus szerzetes, amiens-i püspök.

Élete[szerkesztés]

Godfréd 1066-ban született Moulincourt-ban, egy nemes polgár, Frodon családjából, mint harmadik gyermek. Édesanyja korán meghalt, ezután apja úgy döntött, hogy a gyermekét – a kor szokásai szerint kora ifjúkorban – beadja a bencések közé, hogy később szerzetes legyen belőle. Nagybátyja, a soissonsi püspök támogatásával kezdte meg szerzetesi életét. Ötévesen lépett be a Mont-Saint-Quentin-i kolostorba, ahol keresztapja, Godefroid volt az apát. Fogadalmai letétele után huszonöt évesen szentelte pappá Radbod II Noyon püspök. 1096-ban kinevezték a Coucy-le-Château-Auffrique közelében álló, romos állapotú Nogent-sous-Coucyi(wd) kolostor apátjává. Megérkezésekor összesen hat szerzetes élt a kolostorban, melyet rövidesen felvirágoztatott. 1097-ben felajánlották neki a Saint-Remi apátság vezetését, de ő méltatlanságra hivatkozva visszautasította, ahogy a reimsi püspökséget is.

1104-ben I. Fülöp francia király és a koronatanács felkérésére – méltatlansága hangsúlyozása mellett – elfogadta az amiensi püspökséget. A király elsősorban jó üzleti érzéke miatt választotta őt. Püspöki tevékenysége során szigorúan megkövetelte a papi nőtlenség betartását egyházmegyéjében, ezért sok támadás érte, sőt volt, hogy az életére törtek.

1114-ben lemondott hivataláról, s egy karthauzi kolostorba vonult, hogy élete további részét vezeklésben töltse le. Egyházmegyéjébe viszont néhány hónapon belül visszahívták, s a visszatérés során egy Soissons melletti kolostorban érte a halál 1115-ben, feltételezhetően november 8-án.

Szentté avatásának időpontját nem ismerjük, ünnepét az egyház november 8-án tartja. Sírja az Notre-Dame-székesegyházban van, Amiensben.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Godfrey of Amiens című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]