Szenedzsemib Inti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szenedzsemib Inti
Szenedzsemib és Tjefi
Szenedzsemib és Tjefi
Születetti. e. 3. évezred
HázastársaTjefi
GyermekeiSzenedzsemib Mehi
Fetekti
Hnumenti
Nianhmin
Foglalkozásaépítész
SírhelyeGíza, G 2370
A Wikimédia Commons tartalmaz Szenedzsemib Inti témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Szenedzsemib Inti ókori egyiptomi vezír és a kincstár elöljárója volt az V. dinasztia idején, Dzsedkaré Iszeszi uralkodása alatt.

Családja[szerkesztés]

Feleségét Tjefinek hívták. Több gyermekük ismert:[1]

  • Szenedzsemib Mehi, a legidősebb fiú szintén vezírként szolgált, valószínűleg Unasz uralkodása alatt.
  • Fetekti, akit három fiú közül a középsőként ábrázolnak szüleivel egy mocsári jelenetben, és talán azonos egy Kaherptah Feteki nevű személlyel, akit a gízai G 5560 sírba temettek, címei szerint bíró volt, Memphisz és Leontopolisz nomoszok elöljárója, Hufu piramisa wab-papjainak felügyelője, Iszeszi piramisa új településeinek elöljárója, az írnokok elöljárója, Felső-Egyiptom tízeinek nagyja, előkelő az ő helyén, a Holddal kapcsolatban álló írnokok elöljárója, Maat papja.
  • Hnumenti talán a második fiú lehetett; Unasz alatt szolgált, később vezír lett.
  • Nianhmin apja halotti kultuszának felolvasópapjaként szolgált, ábrázolják Szenedzsemib Inti sírjában.

Sírja[szerkesztés]

Szenedzsemib Inti sírja

Szenedzsemib Inti masztabasírja a gízai G 2370. A sír falaira Dzsedkaré Iszeszi Szenedzsemibnek címzett dekrétumait vésték. Ezekben a király dicsőíti a hivatalnokot, ami nagy büszkeségre adott okot Szenedzsemib családjának. Az egyik dekrétumot „a főbírónak, a király minden építkezései felügyelőjének, a királyi dokumentumok írnokai elöljárójának, Szenedzsemibnek” címezték. Ebben említik egy udvar vagy medence tervezését az Iszeszi szed-ünnepére emelt jubileumi palota területén belül. A palota neve „Iszeszi lótusza” lehetett, bár ez vitatott. A dekrétum kiadásának dátuma valószínűleg a 16. jószágszámlálás éve, a 3. évszak 4. hónapjának 28. napja.[2] Egy másik, Szenedzsemib Mehinek címzett levélben egy „Iszeszi szent házassági kápolnája” nevű épület – talán egy Hathor-kápolna – feliratainak vázlatairól van szó.[3]

Szenedzsemib Inti még Iszeszi uralkodása alatt meghalt. Sírjának feliratai beszámolnak arról, hogy fia, Szenedzsemib Mehi engedélyt kér és kap arra, hogy Turából hozasson neki szarkofágot. Később ő maga is vezír lett.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Edward Brovarski, Giza Mastabas Vol. 7: The Senedjemib Complex
  2. Eckhard Eichler, Untersuchungen zu den Königsbriefen des Alten Reiches, SAK 18, (1991) p.146
  3. E. Wente, Letters from Ancient Egypt, 1990, pg 18-20

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Senedjemib Inti című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap