Szabó Gábor (politikus, 1979)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szabó Gábor (Jobbik) szócikkből átirányítva)
Szabó Gábor

Született1979. november 17. (44 éves)
Budapest
PártMIÉP
(1998–2003)
Jobbik
(2003–)
VálasztókerületJobbik országos lista
(2010)

Foglalkozáspolitikus
Iskolái

Szabó Gábor (Budapest, 1979. november 17. –) A Jobbik Magyarországért Mozgalom pártigazgatója, 2010 és 2014 között országgyűlési képviselő és pártja frakcióvezető-helyettese volt a Parlamentben.

Tanulmányai[szerkesztés]

1998-ban érettségizett a budapesti József Attila Gimnáziumban, majd a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészkarának történelem-kommunikáció szakos hallgatója lett, ahol történelemtanári diplomát szerzett. Németül középfokon, angolul alapfokon beszél.

A politikában[szerkesztés]

1996 márciusában egyik alapítója volt, majd elnöke lett a Magyar Ifjúsági Nemzetébresztő Körnek (MINK).[1]

MIÉP[szerkesztés]

1998-ban lépett be a MIÉP XI. kerületi alapszervezetébe. A párt delegáltjaként több alkalommal dolgozott az Országgyűlés Társadalmi Szervezetek Bizottsága mellett mint frakciószakértő. A MIÉP Ifjúsági Tagozat országos elnökségének 2001 februárjától 2001 októberéig volt tagja. Feladata volt a szakmai munka beindítása, műhelycsoportok szervezése és az adminisztráció kezelése volt. A 2002-es országgyűlési választáson, mint kampányfőnök irányította a MIÉP választási kampányát a Komárom-Esztergom megyei, Tata központú választókerületben. A MIÉP Ifjúsági Tagozatából 2002 novemberében, a pártból 2003 tavaszán lépett ki.

Jobbik[szerkesztés]

A Jobboldali Ifjúsági Közösség szervezésébe 2000 novemberében kapcsolódott be mint a Károli Gáspár Református Egyetemen szerveződött alapszervezet vezetője. 2001 augusztusától látta el a budapesti régióhoz tartozó egyetemi és főiskolai alapszervezetek koordinálásának és szervezésének feladatkörét, már mint az akkori Jobbik országos elnökségi tagja.

2001-2002-ben több történelmi és politikai témájú cikket publikált a Kapu című közéleti havilapban.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom megalakításában alapító tagként vett részt, majd a párt elnöksége pártigazgatónak választotta. 2005 őszén tagja lett a Jobbik tárgyalódelegációjának a MIÉP-pel folytatott tárgyalásokon, majd a Harmadik Út választási szövetségen belül a Jobbik részéről ő látta el az országos kampányfőnöki teendőket.

2007 elejétől részt vett a Magyar Gárda Egyesület és a Magyar Gárda Mozgalom létrehozásának, megszervezésének előkészítésében mint a tíz alapító egyike. A Magyar Gárda Egyesület alakuló ülésén a szervezet alelnökévé választották.

2009-ben a Jobbik európai parlamenti választási kampányának országos kampányfőnöki teendőit látta el. 2009 júniusában a Jobbik Országos Kongresszusán a jelenlévő 403 küldöttből 399 támogató szavazatával a párt Országos Választmányának elnökévé választották meg. 2009 szeptemberében lett elnöke a Jobbik Országos Jelöltállító Bizottságának.

A 2010-es országgyűlési választásokon újra országos kampányfőnökként fogta össze és irányította a Jobbik választási kampányát, emellett Budapest XI. kerületének 16-os választókerületében egyéni jelöltként is indult, végül országos listán szerzett mandátumot. Az Országgyűlésben 2010 és 2014 között a Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság tagja volt. A 2014-es országgyűlési választásokon is kampányfőnök volt, de egyéni jelöltként nem indult, a párt országos listáján pedig nem szerepelt befutó helyen.

Magánélet[szerkesztés]

Budapesten, a XI. kerületében él feleségével, kislányával és kisfiával. Édesapja autómentéssel foglalkozó egyéni vállalkozó, édesanyja egy cégnél dolgozik munkaügyi előadóként. Egy leánytestvére van, aki magyar-kommunikáció szakon végzi egyetemi tanulmányait.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Balogh S. Éva: Két fiatal a Károli Gáspár Református Egyetemről (Szabó Gábor és Takács Krisztián - Jobbik). galamus.hu, 2010. (Hozzáférés: 2021. október 25.)

Források[szerkesztés]