Sydney J. Van Scyoc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sydney J. Van Scyoc
Született1939. július 27.[1][2][3]
Elhunyt2023. június 17. (83 évesen)[4]
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
  • regényíró
  • író
  • sci-fi író

SablonWikidataSegítség

Sydney J. Van Scyoc (eredeti neve: Sydney Joyce Brown (Mount Vernon, Indiana, 1939. július 27.2023. június 17.) amerikai tudományos-fantasztikus író.

Élete[szerkesztés]

Első publikált novellája a Shatter the Wall volt a Galaxy magazinban 1962-ben. Az 1960-as években elbeszéléseket írt, első regénye, a Saltflower 1971-ben jelent meg. Egészen 1992-ig folyamatosan alkotott a sci-fi műfajában, ezután egy ideig felhagyott az irodalommal, s ékszerek készítésével és eladásával kezdett foglalkozni, de később visszatért az alkotáshoz.

Dani Zweig kritikus szerint[5] Scyoc munkáinak többsége a felnőtté válással, illetve az emberi evolúcióval foglalkozik. Assignment Nor'Dyren című regénye főszereplője két fiatalember, akik egy idegen világot látogatnak meg. Az egyik szereplő, Tollan Bailey képtelen volt beilleszkedni a Föld posztindusztriális civilizációjába, ám Nor'Dyren világa megfelelő számára. A másik szereplő, Laarica Johns saját karrierjét fejleszti, s túlvédő szüleitől próbál elszakadni. Az evolúció témája e regényében is felmerül.

Magyarul egyetlen novellája jelent meg a Galaktika 14. számában 1975-ben, Mnarra Mobilis címmel.

Válogatott munkái[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Speculative Fiction Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Vegetti Catalog of Fantastic Literature (olasz nyelven)
  3. Babelio (francia nyelven)
  4. Sydney J. Van Scyoc (1939-2023) (angol nyelven)
  5. Dani Zweig's Belated Reviews : archive

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sydney J. Van Scyoc című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]