Stromness (Déli-Georgia sziget)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stromness
Ország Déli-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek
Elhelyezkedése
Stromness (Atlanti-óceán)
Stromness
Stromness
Pozíció az Atlanti-óceán térképén
d. sz. 54° 09′, ny. h. 36° 41′Koordináták: d. sz. 54° 09′, ny. h. 36° 41′
A Wikimédia Commons tartalmaz Stromness témájú médiaállományokat.
A Stromness-öböl, piros ponttal jelezve (balról jobbra) Husvik, Stromness és Leith Harbour (NASA-felvétel).
Történelmi és mai települések a Déli-Georgia-szigeten

Stromness egy korábbi bálnavadász-állomás a Déli-Georgia szigeten. Nevezetessége abból ered, hogy Ernest Shackleton szerencsétlenül járt birodalmi transzantarktiszi expedíciójának 3 tagja sikeresen jutott el ide és szerzett mentőhajót az Elefánt-szigeten rekedt társaik megmentésére.

Stromness a középső a Stromness-öbölben lévő 3 bálnavadász-település közül. Néhány korai térképen a hely Fridtjof Nansen vagy Nansen néven szerepel, de 1920 óta a hely neve folyamatosan Stromness, amit az Orkney-szigeteken lévő hasonló nevű település után kapott.

1907-ben egy "folyó-gyár" működött itt, a szárazföldi állomást 1912-ben építették fel. 1912-től 1931-ig működött itt bálnavadász-állomás, ekkor hajójavító-üzemmé alakították. Egészen 1961-ig működött, ekkor elhagyták.

1916-ban Ernest Shackleton és 5 társa szállt partra a sziget túlsó felén James Caird nevű csónakjukkal. Shackleton és 2 társa, Tom Crean és Frank Worsley minden felszerelés és térkép nélkül keltek át a sziget hegyein - melyeket mindaddig áthatolhatatlannak tartottak - hogy segítséget találjanak Stromnessben. 36 óráig tartott a hegyeken való átkelés, melynek végén sikeresen eljutottak a bálnavadász-állomásra. Itt állt a bálnavadász-állomás vezetőjének háza "Villa Stromness" néven, ami viszonylagosan jó körülményeket nyújtott a környező szállásokhoz képest.

Az ezt követő évtizedekben a legtöbb stromnessi épület jelentős károkat szenvedett az időjárás viszontagságai miatt, és romos állapotba került. Napjainkban erőfeszítéseket tesznek a "Villa" megőrzésére azért is, hogy biztonságos körülményeket nyújtson a szigetre érkező turisták számára.

Stromness mellett bálnavadászok temetője található, benne 14 sírral.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Stromness, South Georgia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.