Steven Pressfield

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Steven Pressfield
2011-ben
2011-ben
Élete
Született1943. szeptember 1. (80 éves)
Port of Spain, Trinidad és Tobago
Jellemző műfaj(ok)történelmi fikció
Steven Pressfield weboldala

Steven Pressfield (Port of Spain, Trinidad és Tobago, 1943 –) angolszász író.

Élete[szerkesztés]

Diplomáját a Duke Egyetemen szerezte 1965-ben, majd a tengerészethez ment. Házasságkötését követően New Yorkba költözött, ahol a Benton & Bowles kiadónál helyezkedett el. Három éven belül elvált, és egy furgonban kényszerült lakni egy folyóparton. Mindenféle munkát elvállalt: vezetett traktort Kaliforniában, tanított egy iskolában New Orleans városában, olajmezőkön dolgozott Louisianában, de gyümölcsöt is szedett Washington államban.

Ez idő alatt befejezett három novellát, melyek egyike sem látott napvilágot. Miután a harmadikat megsemmisítette, 1980-ban, New Yorkban választás elé állította magát: ha írás, akkor felköti magát, ha fej, akkor pedig Hollywoodba megy. Feldobott egy érmét… és fej jött ki.

A következő 15 évben 34 színművet írt. Ezek némelyikét nem írta alá, pedig ismert film lett belőle. Felfedezte magának Gandhi kedvenc könyvének, a Bhagavad-gíta című műnek a világát. Ennek eredménye egy regény lett (The Legend of Bagger Vance: A Novel of Golf and the Game of Life), amelyet Robert Redford Bagger Vance legendája címmel filmesített meg 2000-ben.

Ezt követően kezdte írni azokat az ókori görögökről szóló könyveit, amelyek híressé tették, és meghozták számára az írói elismerést. Nemcsak a nagyközönség, de a hadászati szakma is felfedezte munkáit: szerepelnek a tengerészet és a katonai akadémiák kötelező olvasmányainak listáján.

2003-ban Spárta tiszteletbeli polgárává avatta Steven Pressfield-et (A tűz kapui Thermopűléről, Leonidász hőseiről szól).

Magyarul[szerkesztés]

Kötetek[szerkesztés]

E-könyv[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]