Nico (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nico
Rendező Andrew Davis
Producer Andrew Davis
Steven Seagal
Műfaj akciófilm
Forgatókönyvíró Andrew Davis
Steven Pressfield
Steven Seagal
Főszerepben Steven Seagal
Pam Grier
Sharon Stone
Daniel Faraldo
Henry Silva
Zene David M. Frack
Vágó Michael Brown
Gyártás
Gyártó Warner Bros.
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Időtartam 99 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Intercom (VHS, DVD)
Bemutató USA 1988. április 8.
Korhatár USA R
Bevétel USA 18 869 631 dollár
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap

A Nico (Above the Law) egy 1988-ban készült amerikai akciófilm, Andrew Davis rendezésében. A film főszereplője Steven Seagal, akinek ez volt a filmes debütálása, köszönhetően a próbafelvételeknek, amiket követően Michael Ovitz szerződést ajánlott neki a Warner Bros. filmstúdiónál.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nico Toscani (Steven Seagal) egy kiemelkedő, tehetséges rendőrnyomozó a chicagói bűnügyi osztagnál. Palermóban született, majd mikor a fiú hét éves volt, a szülei az Amerikai Egyesült Államokba emigráltak. Fiatal korában Nico nagyfokú érdeklődést mutatott a harcművészetek iránt, majd ennek hatásása Japánba költözött, hogy ott tanuljon. 1969-ben beszervezték a CIA-hoz, majd vietnami útja után visszatért Chicagoba, hogy rendőr legyen.

Nico és partnere Jax (Pam Grier) – miután egy drograzzia során elkapnak két dílert – a helyszínen plasztikbombákat fedeznek fel. Később viszont az események különös fordulatot vesznek; a vezetőség elengedi azokat az embereket, akiket Nico fogott el, majd elveszik tőle az ügyet, mert felfedte a CIA-nek a drogmaffiához fűződő kapcsolatait. Nemsokára a helyi templomban egy mise alatt robbanás történik, melyben a pap, Nico egy barátja életét veszti.

Ezután átkutatják Nico házát és arra bírják, hogy tegye le a jelvényét. Nico lekapcsol egy dílert, aki feladja Kurt Zagont (Henry Silva); egy korrupt CIA-ügynököt, aki megpróbálta finanszírozni Nicaragua invázióját. Amikor Nico megtudja, hogy Zagon áll a robbanás hátterében és egy őt korábbi háborús bűneiért lebuktatni próbáló szenátor életére akar törni, Nico személyes hadjáratot indít Zagon és a bandája ellen és magával Zagonnal is végez. A film végén Nico narrációja hallható:

Mindaddig, amíg létezhet bármilyen csoport, amelynek nem kell számot adnia a tetteiről, amely manipulálhatja a sajtót, a bírákat, a kongresszus tagjait, addig mindig lesznek a kormány tagjai közt is olyanok, akik a törvény felett állnak.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Színész Magyar hang,
1. szinkron [1]
Magyar hang,
2. szinkron [1]
Nicola "Nico" Toscani Steven Seagal Szakácsi Sándor Szabó Sipos Barnabás
Delores „Jax” Jackson Pam Grier Borbás Gabi Kocsis Mariann
Sara Toscani Sharon Stone Herceg Csilla Balázs Ági
Kurt Zagon Henry Silva Áron László Szersén Gyula
Lukich nyomozó Ron Dean Makay Sándor Papp János
Tony Salvano Daniel Faraldo Bor Zoltán Rékasi Károly

Produkció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mikor bejelentették, hogy Seagal-t választották ki a főszerepre, Michael Ovitz ügynököt – Seagal egyik volt tanítványát – megkérdezték, hogy miért pont az aikido bajnokra bízza a szerepet. Ovitz állítólag azt válaszolta, hogy bizonyítani akarta elméletét, mely szerint bárkiből képes filmsztárt csinálni.[2]

Kritikai fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film vegyes kritikákat kapott, de ezek közül a legtöbb pozitív volt. A kritikusok dicsérték az akciójeleneteket és a jól megrendezett verekedéseket, viszont megjegyezték, hogy a film igen kevés drámai elemet vonultat fel. A Rotten Tomatoes-on 62%-ot kapott (így – az Úszó erőd mellett – egyike a két „friss”, azaz minimum 60%-os értékelést elért Seagal-filmnek), az Internet Movie Database-on jelenleg 5.4 ponton áll. A magyar közönség kifejezetten jól fogadta a mozit, amely a videofilmes korszak egyik jelentős alkotásának számított.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b a Szinkronhangok.hu weboldal adatbázisa alapján. (Hozzáférés: 2009. február 12.)
  2. Steven Seagal Biography. (Hozzáférés: 2009. február 12.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]