Stay Alive – Ezt éld túl!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stay Alive – Ezt éld túl!
(Stay Alive)
2006-os amerikai film

RendezőWilliam Brent Bell
ProducerMcG
Peter Schlessel
James D. Stern
Matthew Peterman
Vezető producerGary Barber
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • William Brent Bell
  • Matthew Peterman
FőszerepbenJon Foster
Samaire Armstrong
Frankie Muniz
Jimmi Simpson
Milo Ventimiglia
Sophia Bush
Adam Goldberg
ZeneJohn Frizzell
OperatőrAlejandro Martínez
VágóMark Stevens
JelmeztervezőCaroline Eselin
Gyártás
GyártóHollywood Pictures
Spyglass Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő85 perc
Költségvetés7 millió dollár[1]
Forgalmazás
ForgalmazóBuena Vista Pictures (Észak-Amerika)
Universal Pictures (Egyéb területek)
BemutatóUSA 2006. március 24.
Magyarország (DVD-n)
Korhatár18 IV. kategória (F/4485/J)
Bevétel27,3 millió dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Stay Alive – Ezt éld túl! (eredeti cím: Stay Alive) 2006-ban bemutatott amerikai természetfeletti horrorfilm, melyet saját és Matthew Peterman forgatókönyvéből William Brent Bell rendezett. A film egyik producere McG volt. A főbb szerepekben Jon Foster, Samaire Armstrong, Frankie Muniz, Jimmi Simpson, Milo Ventimiglia, Sophia Bush és Adam Goldberg látható.

2006. március 24-én mutatták be az Amerikai Egyesült Államokban. Magyarországon DVD-n jelent meg szinkronizálva. Általánosságban negatív értékeléseket kapott a kritikusoktól.

Cselekmény[szerkesztés]

A Stay Alive című videójáték lejátszása után Loomis Crowley, a szobatársa Rex, és a barátnője, Sarah ugyanúgy halnak meg a valóságban, mint a karaktereik.

Loomis temetésén, a barátja Hutch találkozik Abigail-el – Sarah barátjával és átadják neki Loomis néhány holmiját, köztük a Stay Alive-t. Hutch, a barátja October és testvére Phineus úgy dönt, hogy csoportosan elkezdik játszani a játékot. Hamar csatlakozik Abigail és egy másik barát, Swink, valamint Hutch főnöke, Miller is, aki online játszik az irodájában.

A játék egy elhagyatott kastélyban játszódik, ami a Gerouge-ültetvényen helyezkedik el, ám a játék csak akkor kezdődik el, ha a hat játékos egyszerre mondja el az "Erzsébet imát"; mindazok akik ellenállnak, meghalnak és az áldozatok vére megtisztítja Báthori Erzsébet grófnőt, amelytől szépsége örök marad. A játékosok ezután elkezdenek harcolni a gonosz szellem gyerekekkel a temetőben, a mauzóleum és a torony felé haladva. Miller utasítja Hutch-ot, hogy vegye fel a rózsát. October, az okkult irodalom olvasója elmagyarázza, hogy az élőholt szellemek nem bánthatják a karaktert mindaddig, amíg van nála egy vadrózsa. A többiektől elkülönülve Miller egy rózsát dob az élőhalott lányok szellemének feloszlására. A rózsából egy piros ruhás nő jelenik meg és leszúrja Miller védtelen karakterét. A csoport úgy dönt, hogy abbahagyja a játékot egy éjszakára. Percekkel később, a grófnő megjelenik Miller irodájában, és végez vele, pontosan úgy, mint a játékban.

Két nyomozó, Thibodeaux és King megkérdőjelezik Hutch-ot az emberölésekről. Hutch rájön, hogy Loomis és Miller közvetlenül a haláluk előtt játszották a Stay Alive játékot, és hogy ugyanúgy meghaltak, mint a karaktereik. Később, October Báhtori után kutat és megtudja, hogy kiszívja a fiatal nők vérét és fürdik benne, hogy fenntartsa fiatalságát. Gyengesége a tükrök voltak, mert nem tudta elviselni azt, ahogyan öregszik. Phineus másutt úgy dönt, hogy egyedül játszik, és annak ellenére, hogy abbahagyja a játékot, mielőtt karaktere meghalhatott volna, a valós életben viszont meggyilkolják, amikor egy lovas kocsi halálra gázolja őt. A túlélők megállapodnak abban, hogy abbahagyják a Stay Alive játékot, amíg többet meg nem tudnak róla. King nyomozó azonban figyelmen kívül hagyja Swink figyelmeztetését és addig játszik, amíg a karaktere meg nem hal. King egy játékboltban keresi a Stay Alive játékot, ám az eladó még soha nem hallott róla, majd King később az autójában hal meg, amint elhagyja a boltot.

Hutch és Abigail átkutatják Loomis házát, és megtudják a játékfejlesztő helyét: az igazi Gerouge-ültetvényt. October felfedezi, hogy az igazi Báthori grófnőt, a szörnyű cselekedetei miatt bezárták birtokának tornyába bűnbánásért, és megígérte, hogy egy nap visszatér bosszúból, amit most meg tud tenni, mivel Erzsébet imája feltámasztotta. October kideríti, hogy a grófnő csak úgy ölhető meg, ha három szöget belevernek a testébe, hogy csapdába essen gonosz lelke. October meglátja a grófnőt egy építés alatt álló házban, és megpróbálja megölni Phineas bosszúja érdekében, de rájön, hogy csak a szelleme; ekkor a grófnő fejjel-lefelé lógatja fel és elhasítja a torkát. A három túlélő rájön, hogy a játék önmagában is játszódik, ha ők nem is játsszák. Swink egy furgonban marad és egyedül játssza a játékot a laptopján, hogy elvonja Báthori figyelmét, míg Hutch és Abigail megkeresik a Gerouge-ültetvényt.

A grófnő csalást kezdeményez, és megérkezik a hintójával, hogy megölje Swinket a való életben annak ellenére, hogy a karaktere még mindig él. Swink úgy dönt, hogy berohan az erdőbe, mígnem beleesik egy vadrózsabokorba, és a laptopján látszódik, hogy megölte őt a grófnő az ollóival. Hutch és Abigail visszatér a furgonhoz, és látják Swink halott karakterét. Fogják a laptopot és néhány vadrózsát, amelyeket eldobnak, hogy megakadályozzák az élőhalott gyermekek támadását, amikor áthaladnak a temetőben a torony felé. Amikor Hutch elválasztódik Abigail-től, nélküle folytatja a rituálét Báthori testén. Báthori fantomja megtámadja Abigailt, akinek maradt még egy rózsája. A torony tetején Hutch megtalálja Báthori Erzsébet megőrzött, semleges testét, és három szöget üt belé, ekkor a szelleme eltűnik Abigail elől. Amikor Báthori teste újjáéled, Hutch visszahúzódik és egy petróleumlámpa esik le földre, a benne lévő olaj pedig szétfolyik. Emlékezve arra, hogy a grófnő gyűlöli a tükröket, Hutch a fényvisszaverő laptop segítségével visszatartja őt, mielőtt a szobát beborítják a lángok. Swink, aki még mindig életben van, mivel korábban egy rózsabokorba esett bele, betör Abigail-el az ajtón és megmentik Hutch-ot. Ahogy Báthori teste elég, a trió elhagyja a tornyot.

Eközben a korábbi játékbolt eladja a Stay Alive példányait.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[3]
Hutch Jon Foster Zámbori Soma
Swink Frankie Muniz Bódy Gergely
Abigail Samaire Armstrong Peller Mariann
October Sophia Bush Böhm Anita
Phineus Jimmi Simpson Szvetlov Balázs
Thibodeaux nyomozó Wendell Pierce Tóth Zoltán
King nyomozó Rio Hackford
Loomis Crowley Milo Ventimiglia Karácsonyi Zoltán
Miller Banks Adam Goldberg Vincze Gábor Péter
Grófnő Maria Kalinina
Rex Billy Slaughter
Sarah Nicole Oppermann

Fogadtatás[szerkesztés]

A Metacritic oldalán a film értékelése 24% a 100-ból, ami 17 véleményen alapul.[4] A Rotten Tomatoeson a Stay Alive – Ezt éld túl! 10%-os minősítést kapott, 59 értékelés alapján.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Stay Alive - Ezt éld túl!. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2020. március 3.)
  2. Stay Alive. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2020. március 3.)
  3. Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2020. március 3.)
  4. Stay Alive. Metacritic. (Hozzáférés: 2020. március 3.)
  5. Stay Alive (2006). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2020. március 3.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Stay Alive című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]