Banglades világörökségi helyszínei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Milei.vencel (vitalap | szerkesztései) 2015. július 7., 08:58-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (Új oldal, tartalma: „'''Banglades''' területéről eddig három helyszín került fel a Világörökségi Listára, valamint további öt helyszín a javaslati listán várakozik a fel…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Banglades területéről eddig három helyszín került fel a Világörökségi Listára, valamint további öt helyszín a javaslati listán várakozik a felvételre.

A Világörökségi Listára kiemelkedő jelentőségű és egyetemes értéket képviselő kulturális és természeti helyszínek kerülhetnek fel, amelyek nemcsak az adott ország, hanem az egész emberiség számára egyedi jelentőséggel bírnak. A világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló Világörökségi Egyezményt az UNESCO dolgozta ki és a szerződő államok 1972. november 16-án fogadták el. Az aláíró államok aktív részvételre kötelezik magukat legfontosabb természeti kincseik és műemlékeik megőrzésében. A helyszínek először a javaslati listára kerülnek fel, majd az UNESCO Világörökség Bizottsága évente egyszer dönt arról, hogy ezek közül melyik helyszín kerül fel a Világörökségi Listára. A nemzetközi szerződést 2014 augusztusáig 191 ország képviselői írták alá, köztük Banglades küldöttei 1983 -ban.

Banglades világörökségi helyszínei
Név Kép Leírás Típus Év
Bagerhat történelmi mecsetegyüttese kulturális 1985
Paharpur buddhista kolostorromjai kulturális 1985
Sundarbans mangróve erdeje természeti 1997

Elhelyezkedésük

Banglades világörökségi helyszínei (Banglades)
Hibásan használt pozíciós térkép


Források