Sossze Entuziasztov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sossze Entuziasztov
Közigazgatás
OrszágOroszország
TelepülésMoszkva
Névadópolitikai fogoly
Földrajzi adatok
Hossza20,4 km
Elhelyezkedése
Sossze Entuziasztov (Moszkva)
Sossze Entuziasztov
Sossze Entuziasztov
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 45′ 43″, k. h. 37° 46′ 11″Koordináták: é. sz. 55° 45′ 43″, k. h. 37° 46′ 11″
A Wikimédia Commons tartalmaz Sossze Entuziasztov témájú médiaállományokat.

A Sossze Entuziasztov (Шоссе Энтузиастов, magyarul Lelkesedők országútja) Moszkva keleti irányú sugárútja a Rogozsszkaja Zasztava tér (Площадь Рогожская Застава) és a moszkvai autópálya körgyűrű(wd) között. A városon kívül az M7-es „Volga” főútban folytatódik Vlagyimir felé, de Balasiha, majd a távolabbi Noginszk városán átvezető szakasza újra felveszi a Sossze Entuziasztov nevet.

Nevének eredete[szerkesztés]

Az utat a középkor óta Vlagyimiri útnak nevezték a rajta keresztül elérhető legfontosabb városról, az eredetileg rivális fejedelemség székhelyéről. (A „sossze” szó az oroszban a francia „chaussée” szó átvétele és annak megfelelően szilárd burkolatú országutat, kövesutat jelent.) A cári korban a száműzöttek egy része is erre gyalogolt Szibéria felé, és ezért javasolta 1919-ben Lunacsarszkij, hogy a forradalmárokról nevezzék el az utat.

Leírása[szerkesztés]

Az út mentén a 19. századtól, majd a szovjet korszakban különösen jelentős ipartelepek és munkástelepülések, lakónegyedek épültek. Az út egy szakaszán hosszan halad Moszkva egyik legnagyobb városi parkja, az Izmajlovszkij park(wd) mellett.

A rendszerváltás után az egyre élénkülő személygépkocsi-forgalom következtében az útnak különösen az Izmajlovszkij park és a Terleckij park között vezető szakasza hírhedtté vált a gyakori súlyos közlekedési balesetek, frontális összeütközések miatt. Csak 2014-ben választották el itt a két forgalmi irányt egymástól terelőfalakkal.

A 108,9 kilométer hosszú moszkvai autópálya körgyűrű(wd) (Московская кольцевая автомобильная дорога, МКАД) kilométer-számozása a Sossze Entuziasztov kereszteződésétől kezdődik déli irányban és értelemszerűen ide ér vissza északról, azaz az óramutató járásával egyező irányban halad.

Az úton két metróállomás található, a Sossze Entuziasztov(wd), (itt a helyiérdekű moszkvai városi körvasútnak is van megállója) valamint az Aviamotornaja(wd). A sugárút belvárosi kiindulópontjának közelében vannak a Ploscsagy Iljicsa(wd) és a Rimszkaja(wd) metróállomások.

A felszínen a sugárúton a városi tömegközlekedés igen sok járata, autóbusz, trolibusz, és – elkülönített pályán – villamos közlekedik.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Шоссе Энтузиастов című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.