Somosdi Veress Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Somosdi Veress Károly
Élete
Született1954. július 15.
Somosd
Elhunyt1992. április 21.
Marosvásárhely
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)vers

Somosdi Veress Károly (Somosd, 1954. július 15.Marosvásárhely, 1992. április 21.) erdélyi magyar költő.

Életútja, munkássága[szerkesztés]

Középiskoláit Marosvásárhelyen végezte. Dolgozott mint autóbádogos, újságárus, majd a marosvásárhelyi Állami Színházban volt díszletező munkás, kazánfűtő, közegészségügyi alkalmazott.

Az Igaz Szó Hídverők irodalmi körében tűnt fel, verseit 1975-től közölték hazai irodalmi folyóiratok. Versei – a kényszer diktálta „takarékosság” eredményeként – közös kötetben jelentek meg Demeter József Szóletétel c. kötetével, Idővel megtudod címmel (Bukarest, 1985. Forrás). „…kevés szavú és indulatos költőnek ismerjük meg… – jellemzi őt Markó Béla. – Legnagyobb erénye talán a tömörség, pontosság, az a ritka képesség, hogy alig néhány szó mögül is elő tudja villantani szenvedélyes változtatni akarását, azt a termékeny elégedetlenséget, ami nélkül költő… nem is létezhet.” „Tulajdonképpen a szülőföldet írja…, de nem az ódai elragadtatás, nem a közhelyeket szájba rágó semmitmondás szintjén, hanem aggodalommal, szenvedéllyel és reménykedéssel” (Igaz Szó, 1985/6).

1990 után cikkeit Veress Berekesi Károly néven is szignálta. A székelyudvarhelyi múzeum megteremtőjéről, Haáz F. Rezsőről két alkalommal is közölt életrajzi összefoglalót (Művelődés, 1983/12; Haáz F. Rezső: Udvarhelyi tanulmányok. Székelyudvar­hely 1994. Múzeumi Füzetek 10).

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Markó Béla: Két költő. Igaz Szó, 1985/6.