Sharp Nintendo Television

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sharp Nintendo Television
A C1 14 hüvelykes 14C–C1F modellje
A C1 14 hüvelykes 14C–C1F modellje
Általános adatok
GyártóSharp
TípusOtthoni videójáték-konzol, televízió
GenerációHarmadik
Megjelenés ideje
Gyártás vége
  • JP 1989.
  • US 1995. augusztus 14.
Technikai jellemzők
AdathordozóROM-kazetta (Game Pak)
Processzor8 bites Ricoh 2A03
Előd
Utód
SF1
A Wikimédia Commons tartalmaz Sharp Nintendo Television témájú médiaállományokat.

A Sharp Nintendo Television, vagy ahogy Japánban ismert My Computer TV C1 (マイコンピュータテレビC1; Hepburn: Mai Konpyuta Terebi C1?) a Sharp Corporation által gyártott televízió hivatalosan licencelt, beépített Nintendo Entertainment System otthoni videójáték-konzollal. A készülék eredetileg 1983-ban jelent meg Japánban, míg az Amerikai Egyesült Államokban 1989-ben.[1] A C1-ről közismert, hogy a jó minőségű képernyőmentéseket biztosított a kor videójáték-magazinjai számára, mivel valamivel jobb képet nyújtott, mint ha egy Family Computert vagy egy Nintendo Entertainment Systemet egy különálló televízióhoz csatlakoztatnánk. A koncepciót Japánban a Super Famicom-alapú SF1 követte 1990-ben.[2]

Áttekintés[szerkesztés]

A C1 televíziókészülék, melyet a Sharp Corporation és a Nintendo közösen fejlesztett ki, s melyben egy beépített Nintendo Entertainment System (vagy Famicom) otthoni videójáték-konzol is helyet kapott. A rendszert a Nintendo hivatalos licence alatt jelentették meg 1983-ban a japán, illetve 1989-ben az amerikai piacon. A készüléket Japánban 1989-ig, míg az Amerikai Egyesült Államokban 1995-ig támogatták. A rendszerről közismert volt, hogy tisztább képminőséget biztosít, mint a Famicom RF modulátoron keresztül átvezetett kompozit videojellel elért legjobb minősége. A rendszer a 2C03 képfeldolgozó egységet (PPU) használta, mely natív RGB-kimenetet biztosított a lehető legjobb képminőség elérése érdekében, ami viszont kompatibilitási problémákat és színkorlátozásokat okozott néhány játéknál. A jobb képminőség miatt a kor videójáték-magazinjaiban közzétett képernyőmentéseket gyakran a C1 segítségével készítették el.[2]

A rendszerben JR Graphic és TV Note néven két beépített program is helyet kapott, illetve Japánban a televízió mellé egy a Donkey Kong Jr. és a Donkey Kong Jr. Math lebutított változatait tartalmazó ROM-kazettát is csomagoltak. A C1 megjelenésekor a kazetta kizárólag a televízióval együtt volt kapható, és ez volt az egyetlen hivatalosan licencelt, több játékot tartalmazó Famicom-kazetta.[3][4] A második több játékot tartalmazó kazettát, a Final Fantasy I & II-t 1994-ben, a Famicom életciklusának végén jelentették meg.

Amikor a készüléket 1989-ben megjelentették az Egyesült Államokban a Nintendo és a Sharp úgy döntött, hogy a 2C02 hagyományos kompozit kimenetre képes képfeldolgozó egységgel szerelik azt. Ugyan ezzel a képminőség nem volt olyan éles, mint a japán C–1 esetében, azonban ezzel megkerülték a kompatibilitási problémákat. Az amerikai változat az RGB képfeldolgozó egység nélkül is jobb minőséget biztosított, mint a legtöbb otthoni videójáték-konzolos összeköttetés, mivel a rendszert közvetlen kompozit jellel kötötték a televízióhoz. A televízióban az eredeti Nintendo Entertainment Systemhez hasonlóan helyet kapott a 10NES régióvédelem chip. Ha a játék valamilyen oknál fogva nem tud betölteni, akkor az eredeti NES rendszerhez hasonlóan folyamatosan újraindítja magát, azonban a csatornajelzőn a „P” jel nem kapcsol ki és be, mint az eredeti NES bekapcsolásjelző fénye.

Modellváltozatok[szerkesztés]

  • 19C–C1F・W (19 hüvelykes, 145 000 jenes ajánlott fogyasztói ár)
  • 14C–C1F・W・R (14 hüvelykes, 93 000 jenes ajánlott fogyasztói ár)
  • AN–320 (billentyűzet)
  • 19SV111 és 19SC111 (19 hüvelykes, a C1 Sharp Nintendo Television néven megjelentett észak-amerikai változata)[5]

Az összes modell piros és fekete színben is kapható volt.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sharp Nintendo Television című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. ASSEMbler: Sharp Nintendo Television. ASSEMbler. [2002. április 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. január 17.)
  2. a b Plunkett, Luke: This Nintendo Was Inside A Television Set. Kotaku, 2011. április 1. (Hozzáférés: 2012. április 15.)
  3. Sharp C1. FamicomWorld. 2009.
  4. NEWSCLUB Premium Goods プレミアム グッズ - プレミア付、ってだけで興味あるでしょ? : 金では売れん自慢の一品. Famicom Cúsin. No.347. Pg.179. 11 August 1995.
  5. Barnholt, Ray. The Island of Lost Hardware: TVs With an NES Inside. Retronauts. 2010. április 7.

További információk[szerkesztés]