Santo Stefano-sziget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Isola di Santo Stefano
Santo Stefano látképe Ventotenéről
Santo Stefano látképe Ventotenéről
Közigazgatás
OrszágOlaszország
RégióLazio
MegyeLatina megye
KözségVentotene
Népesség
Teljes népesség0 fő
Népsűrűség0 fő/km²
Földrajzi adatok
FekvéseTirrén-tenger
Terület0,27 km²
Hosszúság0,72 km
Szélesség0,56 km
Időzóna
Elhelyezkedése
Isola di Santo Stefano (Olaszország)
Isola di Santo Stefano
Isola di Santo Stefano
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 40° 47′ 22″, k. h. 13° 27′ 15″Koordináták: é. sz. 40° 47′ 22″, k. h. 13° 27′ 15″
A Wikimédia Commons tartalmaz Isola di Santo Stefano témájú médiaállományokat.

Santo Stefano a Tirrén-tenger egy kis szigete Lazio és Campania partjai között. Földrajzilag a Ponzai-szigetekhez tartozik. Kör alakú, átmérője kisebb, mint 500 méter, területe kb. 27 hektár. Ventotene szigetétől 2 km-re keletre helyezkedik el. Közigazgatásilag egy községet alkotnak.

Santo Stefano börtönének belseje

A sziget vulkáni eredetű, egyetlen épület található rajta, egy börtön, amelyet 1794 és 1795 között építtetett IV. Bourbon Ferdinánd., és amely 1965-ig működött. A 19. században itt töltötte büntetését számos anarchista ügynök, köztük Gaetano Bresci, I. Umbertó király gyilkosa is, akit ideszállítása után alig egy évvel (1901-ben) tisztázatlan körülmények között felakasztva találtak cellájában. Ismertebb rabjai között találhatjuk az író Giuseppe Buttát, a későbbi köztársasági elnök Sandro Pertinit, Altiero Spinellit és Ernesto Rossit. E két utolsó adta ki 1941-ben a ventotenei nyilatkozatot, az európai integráció egyik gyökerét, amelyben a szerzők egy föderálisan berendezkedő közös Európát képzelnek el.

Jelenleg a sziget magánkézben van és lakatlan.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Isola di Santo Stefano című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.