Santa Maria presso San Celso

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Santa Maria presso San Celso
itáliai nemzeti emlék
Valláskatolicizmus
EgyházmegyeMilánói főegyházmegye
Építési adatok
Építése1493
Stílus
  • reneszánsz építészet
  • Mannerist architecture
Tervezője
  • Gian Giacomo Dolcebuono
  • Giovanni Battagio
Elérhetőség
TelepülésMilánó
Elhelyezkedése
Santa Maria presso San Celso (Olaszország)
Santa Maria presso San Celso
Santa Maria presso San Celso
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 45° 27′ 16″, k. h. 9° 11′ 16″Koordináták: é. sz. 45° 27′ 16″, k. h. 9° 11′ 16″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Santa Maria presso San Celso témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Santa Maria presso San Celso

A Santa Maria presso San Celso vagy Santa Maria dei Miracoli presso San Celso (Corso Italia) egy milánói templom. Helyi hagyomány, hogy a fiatal házaspárok az esküvői ceremóniát követően egy csokor virágot helyeznek el a templomban őrzött Madonna-kép előtt.

Története[szerkesztés]

A templom 1493-ban épült egy kis kápolna helyébe, ahol egy csodatévő erejűnek tartott Madonna-képet őriztek. A templomot Gian Giacomo Dolcebuono és Giovanni Battagio tervezték. Az előteret alkotó oszlopcsarnokot 1513-ban Cesarino építette Bramante stílusában. A templom négy részre tagolt homlokzatát 1569-1572 között Galeazza Alessi tervezte reneszánsz és barokk stíluselemeket ötvözve. A homlokzatot díszítő szobrok Annibale Fontana és Stoldo Lorenzi alkotásai.

Leírása[szerkesztés]

Háromhajós, latinkereszt alaprajzú templom. A szentélyt hatalmas, tizenkét szögletű kupola koronázza. A boltozat freskóit lombard mesterek festették a 16. század végén és a 17. század elején. A főoltár a 18. századból származik, tabernákulumát Canonica, Krisztus-szobrát pedig Pacetti alkotta. A főoltár mögött Gaudenzio Ferrari 16. századi képe, a Krisztus keresztelése látható. A templom kereszthajójában, illetve oldalhajójában levő oltárok közül némelyikben ugyancsak értékes festmények és szobrok láthatók. A jobb oldalon, a kereszthajó végében levő oltárt Paris Bordone alkotása, a Szent család díszíti. Vele szemben, a kereszthajó bal végében egy 5. századi szarkofágból készült oltár áll, amely a templom egyik legértékesebb műemléke.

Források[szerkesztés]

  • Blanchard Paul: Northern Italy (Blue Guide sorozat), W. Norton Company, London, 2005, ISBN 978-0393327304
  • Fajth Tibor: Itália Panoráma útikönyvek, Athenaeum Nyomda, Budapest, 1980 ISBN 963-243-235-5
  • Lindner László: Milánó és az északolasz tóvidék, Panoráma útikönyvek, Franklin Nyomda, Budapest, 1984, ISBN 963-243-281-9