Robert Abendroth

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robert Abendroth
Született1842. március 9.
Pirna
Elhunyt1917. február 14. (74 évesen)
Foglalkozása
IskoláiKároly Egyetem
SablonWikidataSegítség

Robert Abendroth (Pirna, 1842. március 9.Lipcse, 1917. február 14.) német könyvtáros, levéltáros.

Élete[szerkesztés]

Abendroth családja a szász Érchegység vidékéről származott. Középiskolai tanulmányai befejeztével a lipcsei egyetemen természettudományokat és filozófiát hallgatott. Doktorátusát 1868-ban tette le, a pókfélék morfológiájáról írott disszertációjával. 1884-ben asszisztens, 1896-ban kurátor lett a lipcsei egyetemi könyvtárban. 1900-ban könyvtáros, 1902. március 11. vezető könyvtáros lett. Ebben az időszakban nevezték ki a Gehlerschen orvosi könyvtár vezetőjévé is.

Legfontosabb munkája az 1889-ben megjelent Ein Beitrag zur Erkenntnisskritik und Naturphilosophie. Das bibliographische System der Naturgeschichte und der Medizin (mit Einschluß der allgemeinen Naturwissenschaft), nach den Fachkatalogen der Universitätsbibliothek zu Leipzig dargestellt, historisch-kritisch eingeleitet und erläutert von Robert Abendroth. E munkája a lipcsei Das Problem der Materie-ben jelent meg. A művet újra kiadták előbb 1914-ben, majd átdolgozott formában 1921-ben is.

Abendroth részmunkaidőben a lipcsei szász tudományos társaság levéltárának is dolgozott. Lipcsében élt, a Brandvorwerkstraße 38 II. szám alatt.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Herrmann A. L. Degener: Wer ist wer? Wer ist's?, Lipcse, 1908, 2. oldal a lexikon online változata
  • Robert Abendroth. In: Jahrbuch der deutschen Bibliotheken, Wiesbaden, 13. kötet (1916), 93. oldal
  • Robert Abendroth. In: Literarisches Zentralblatt für Deutschland, Lipcse, 1917, 225. oldal

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Robert Abendroth című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.