Riddick (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Riddick (2013) szócikkből átirányítva)
Riddick
(Riddick)
2013-as amerikai–brit film
RendezőDavid Twohy
ProducerVin Diesel, Ted Field, Samantha Vincent
Műfaj
  • sci-fi film
  • akciófilm
  • fantasztikus film
  • thrillerfilm
ForgatókönyvíróDavid Twohy, Jim Wheat, Ken Wheat
FőszerepbenVin Diesel
Karl Urban
Katee Sackhoff
Dave Bautista
Bokeem Woodbine
ZeneGraeme Revell
OperatőrDavid Eggby
VágóTracy Adams
Gyártás
GyártóOne Race Films
OrszágUSA, anglia
Nyelvangol
Forgatási helyszínMontréal
Játékidő119 perc
Költségvetés38 millió amerikai dollár
Forgalmazás
ForgalmazóPro Video Film & Distribution Kft.
BemutatóUSA 2013. szeptember 6.
magyarország 2013. szeptember 5.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel98 337 295 dollár
Kronológia
ElőzőA sötétség krónikája
KövetkezőRiddick: Furya
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Riddick témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Riddick 2013-ban bemutatott brit-amerikai sci-fi film, amely a Riddick sorozat harmadik része. Producer és egyben a főszereplő Vin Diesel. A filmet David Twohy írta és rendezte, aki az előző két részt is (Pitch Black – 22 évente sötétség, A sötétség krónikája).

A filmet az Egyesült Királyságban és Írországban2013. szeptember 4-én mutatták be, az Amerikai Egyesült Államokban 2013. szeptember 6-án. A mozikban 3D és IMAX digitális 3D-ben volt látható.

Észak-Amerikában a bruttósított bevétele 42 025 135 $, más országokban 56 312 160 $ gyűlt össze, így világszerte összesen több mint 98 337 295 $-t termelt. A film a nyitóhétvégéjén az első helyen végzett 19 millió dollárral, majd a második hétvégén visszaesett a harmadik helyre, mivel akkor bruttósítva mindössze 6,8 millió dollár jött össze.

Cselekménye[szerkesztés]

Riddick, miután a halálkufár [necromonger] civilizáció uralkodója lett (a Riddick – A sötétség krónikája c. előzményfilmben), rákényszeríti beosztottjait, hogy mutassák meg neki szülőbolygója, a Fúrya hollétét. Ambiciózus parancsnokai, akik szeretnék leváltani őt a trónról, azonban becsapják, egy kietlen, ragadozókkal teli bolygóra szállítják, és orvul megpróbálják megölni, de csak megsebesül. Riddick ottragad a bolygón.

Vérengző fenevadakkal találja szemben magát, amik nem kímélnek meg senkit és semmit, ami él és mozog. Egy óriáskutyaszerű ragadozó faj egy fiatal példányát azonban sikerül megszelídítenie, aki a társa lesz a nélkülözések és veszélyek közepette. Hamar felfedezi, hogy egy másik igen veszélyes vízi élőlény (a filmben nem kap nevet, a forgatókönyvben „iszapdémonnak” nevezik) is él a bolygón, aminek halálos mérgű harapása van. Ez a lény azonban nem merészkedik messzire azoktól a tavaktól és pocsolyáktól, amelyben rejtőzködik, általában a pocsolyák, víztócsák alján rejtőzködve vár a közelébe érő áldozatokra. A lény változatos méretekben található a bolygón az ölebnyitől egészen az óriási, varánusz méretű példányokig.

Vándorlásai során Riddick egy üres raktárállomást talál, ahonnan vészjelzést ad le. Ennek eredményeképp két fejvadászcsapat érkezik a bolygóra, akik már több mint 10 éve el akarják kapni (az évek során a standard vérdíj dupláját tűzték ki Riddick fejére).

Az első űrhajó, ami a bolygóra érkezik, egy könyörtelen zsoldosokból álló bandát tartalmaz, vezérük, az arrogáns és kegyetlen Santana célja, hogy Riddick levágott fejével és a holttestével együtt eltávozzanak a bolygóról, és bezsebeljék a pénzt és dicsőséget. Egy újabb űrhajó is érkezik, amin Johns parancsnok utazik, annak a Williams J. Johns nevű fegyőrnek az apja, akit Riddick az M6-117-es bolygón (ld. Pitch Black – 22 évente sötétség) évtizedekkel ezelőtt megölt. Johns a fia sorsát akarja megtudni Riddicktől, akire ezért élve van szüksége. De alkut köt Santanával: ha elfogják a bűnözőt, akkor Johns kiszedi belőle, amit tudni akar, utána Santana levághatja és viheti a fejét.

Riddick megszerzi mindkét űrhajó energiaellátáshoz szükséges, letétbe helyezett akkumulátorokat, így mozgásképtelenné téve a hajókat. Csellel elkapják Riddicket és leláncolják, de egy pusztító vihar van úton. Amikor kitör a vihar, és a heves esőzés által hozott víz elborítja a területet, az „iszapdémonok” rajzásba kezdenek, elárasztva a felszínt, és agresszíven megtámadják a zsoldosok bázisát. A zsoldosok nem bírnak a túlerővel, így a távozás mellett döntenek.

Hogy elmehessenek a bolygóról, szükség van a két hiányzó akkumulátorra, amik hollétét csak Riddick ismeri. Ezért kénytelenek elengedni. Riddick alkut ajánl: visszaszolgáltatná az akkumulátorokat, és cserébe az egyik űrhajót kéri. Az alkuba csak Santana nem hajlandó belemenni, de Riddick párviadalban megöli. Hárman mennek az akkumulátorokért: Johns, Santana alvezére, Diaz, és Riddick. A célhelyre, egy viszonylag védett barlangba érkezve Riddick elmondja Johnsnak, hogy mi történt a fiával, aki nehezen hajlandó hinni neki, és összevesznek; közben kiderül, hogy Diaz áruló, aki szabotálta az űrhajókat, hogy ne mehessenek el Riddick nélkül; és sikertelenül megpróbálja megölni Johnst, majd Riddicket is, utóbbi azonban végez vele. A visszaúton Riddick is súlyosan megsebesül, és Johns, úgy tűnik, magára hagyja; azonban a két űrhajóval visszajön és megmenti Riddicket a rohamozó ragadozó lényektől. Végül Riddick a másik űrhajóval távozik a bolygóról, hogy megkereshesse Fúryát.

Szereplők[szerkesztés]

Médiakiadás[szerkesztés]

A Riddick DVD-n és BluRay-en 2014. január 14-én jelent meg az Egyesült Államokban, Magyarországon pedig 2014. január 22-én.

További információk[szerkesztés]