Regalianus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Regalianus
P.C. Regalianus
a Római Birodalom trónbitorló császára
Regalianus feleségének antoninianusa
Regalianus feleségének antoninianusa

Római Birodalom
Uralkodási évei260
ElődjeGallienus
KorszakHarmadik századi válság
Született3. század
Dák Királyság
Elhunyt260
Carnuntum
HázastársaSulpicia Dryantilla
A Wikimédia Commons tartalmaz Regalianus témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

P. C. (assius) Regalianus (260-ben halt meg) egy daciai tábornok volt,aki rövid ideig a Római Birodalom császára volt. Azok gyilkolták meg, akik hatalomra emelték. 

A fő információforrás róla a megbízhatatlan  Historia Augusta. További források: Eutropius , aki Trebellianusnak hívja, és Aurelius Victor.  Valószínűleg szenátor rangú volt, és Valerianus császár alatt kapott katonai előléptetést.

Uralkodása[szerkesztés]

Valerianus császár keleti vereségét és elfogását (260) követően a határ menti lakosság bizonytalanul érezte magát, és megválasztotta saját császárait, abból a célból, hogy megvédhesse magát a barbárok támadásaitól. A lakosság és a hadsereg Pannónia provinciában Ingnenuus-t emelte trónra, de a törvényes uralkodó, Gallienus legyőzte a bitorlót.

Gallienus ezek után Itáliába ment, hogy az alemannok inváziójával foglalkozzon. A szarmaták fenyegetésével szembesülve a helyi lakosság Regalianust császárrá választotta, aki pedig feleségét, a nemesi származású Sulpicia Dryantillát augustává tette. Regalianus ezt követően bátran harcolt a szarmatákkal. Röviddel a győzelme után saját népe és a roxolánokból álló csapata megölte.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]