Redukált állapotegyenlet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kritikus állapotjelzők és a van der Waals-állandók kapcsolata[szerkesztés]

A van der Waals-egyenlet elemzése alapján fontos általános következtetésre juthatunk a reális gázokra vonatkozóan. Ha az összefüggést a kritikus állapotnak megfelelő adatokkal felírjuk és kifejezzük a nyomást, az alábbi összefüggéshez jutunk:

A kritikus hőmérsékletnek megfelelő izotermának inflexiós pontja van, ezért itt a függvény első és második differenciálhányados értéke nulla. Ezt a deriválási műveleteket elvégezve:

a három egyenletből a van der Waals-egyenlet a, b és R állandója segítségével a kritikus állapotjelzők kiszámíthatók:

a kritikus térfogat:

a kritikus nyomás:

és a kritikus hőmérséklet:

E kifejezések lehetőséget nyújtanak a kritikus adatok ismeretében a van der Waals-egyenlet állandóinak a kiszámítására is:

A redukált állapotegyenlet[szerkesztés]

Ha a van der Waals-egyenletben behelyettesítjük az állandók helyére a kritikus állapotjelzőkkel kifejezett adatokat, akkor a

kifejezést kapjuk, amelyet célszerűen megszorozva

kifejezéssel, a

összefüggést kapjuk.

Bevezetve az ún. redukált állapotjelzők fogalmát:

a redukált nyomás:

a redukált hőmérséklet:

a redukált térfogat:

és a fenti kifejezésbe ezeket behelyettesítjük, akkor a redukált állapotegyenlethez jutunk:

Ez az egyenlet nem tartalmaz egyedi állandókat, hanem az általános gáztörvényhez hasonlóan az állandói függetlenek az anyagi minőségtől. A pontossága azonban csak a van der Waals-egyenlet pontosságával egyezik meg, mert az volt a kiindulási egyenlet.

A megfelelő állapotok tétele[szerkesztés]

A redukált állapotegyenlet alapján azt lehet állítani, hogy létezik egy olyan

individuális állandók nélküli függvény, amely a redukált állapotjelzőkkel kifejezve, a számított állapotjelző értéke egyezik a tapasztalattal. A különféle anyagok egyéni állapotegyenlete a redukált állapotjelzők bevezetésével egységes alakúra hozható. Ha egy anyagra ismert két redukált állapotjelző, a harmadik kiszámítható.

A megfelelő állapotok tétele azt mondja ki, hogy ha két vagy több anyag redukált állapotjelzői megegyeznek, akkor azok azonos állapotban vannak.