Rainbow-hegység

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rainbow-hegység
(Rainbow Range)
Rainbow Range
Rainbow Range

Magasság2495 m
HelyKanada, Brit Columbia
Legmagasabb pontTsitsutl Peak
Típuspajzsvulkán
Hosszúság30 km
Szélesség30 km
Elhelyezkedése
Rainbow-hegység (Kanada)
Rainbow-hegység
Rainbow-hegység
Pozíció Kanada térképén
é. sz. 52° 40′ 12″, ny. h. 125° 49′ 48″Koordináták: é. sz. 52° 40′ 12″, ny. h. 125° 49′ 48″
Térkép
Térkép
Brit Columbia
Brit Columbia
A Wikimédia Commons tartalmaz Rainbow-hegység témájú médiaállományokat.

A Rainbow-hegység hegylánc Kanada Brit Columbia tartományában,[1] 40 kilométerre az Anahim-tótól. Az őslakosok nyelvén Tsitsutl (Szivárványhegy) a neve, amely jelenleg a hegység legmagasabb csúcsát jelöli.

Geológia[szerkesztés]

A Rainbow-hegység egy 8 millió éves peralkáli kőzetekből álló pajzsvulkán az Anahim vulkanikus övezetben. A gleccserek által erősen lepusztított pajzs átmérője 30 km. Kialakulása máig sem teljesen tisztázott. Feltételezések szerint akkor keletkezett, amikor az [[észak-amerikai kőzetlemez]] áthaladt egy forró folt felett.

A hegység legmagasabb csúcsa a 2495 méter magas Tsitsut-csúcs. A hegység a nevét onnan kapta, hogy a vulkanikus láva és homok színe változatos a benne található az ásványi sók miatt, hasonlóan a Spatsizi-platón található Spectrum Range-hez. A Rainbow-hegység részben a Tweedsmuir South Provincial Park területén fekszik.

Irodalom[szerkesztés]

  • Rebecca Miles (Szerk.): Kanada - Útitárs. (hely nélkül): PANEMEX. 2009. ISBN 9789639825246  

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rainbow Range (Chilcotin Plateau) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.