Rónaky József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rónaky József
Született1946. december 7.
Pécs
Elhunyt2022. január 5. (75 évesen)[1][2]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásafizikus
Tisztségefőigazgató (2003. augusztus 1. – 2013. június 1., Országos Atomenergia Hivatal)
Iskolái
KitüntetéseiBozóky László-díj

SablonWikidataSegítség

Rónaky József (Pécs, 1946. december 7.2022. január 5.) magyar fizikus, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója 1999 és 2013 között.

Élete[szerkesztés]

1970-ben végzett fizikusként az ELTE-n, ahol három évvel később egyetemi doktorrá avatták. Pályafutását a Központi Fizikai Kutatóintézetben kezdte, majd a Magyar Optikai Művek lézerfejlesztési osztályvezetőjeként folytatta. 1979-től a Paksi Atomerőmű fizikusa volt, amelynek 1999-ben mondott búcsút: hat éve dolgozott baleset-elhárítási vezetőként, amikor elfogadta az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatói megbízatását.

Két önkormányzati ciklusban tagja volt Paks képviselő-testületének.

Munkássága[szerkesztés]

Az Atomenergia Koordinációs Tanács elnöke, a kormányzati koordinációs bizottság elnökének szakmai helyetteseként irányította a nukleárisbaleset-elhárítási rendszert, valamint vezette a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapot felügyelő szakbizottságot. Képviselte Magyarországot a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kormányzótanácsában, illetve a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nukleáris energia ügynökségében.

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójaként elsődleges felelőssége volt – egyebek mellett – a magyarországi nukleáris biztonság szavatolása. A Hivatal által támasztott szigorú követelményeknek és az engedélyesek következetes ellenőrzésének köszönhető, hogy a magyar nukleáris létesítmények, mindenekelőtt a paksi atomerőmű nukleáris biztonsága nemzetközileg elismerten magas színvonalú. Sokat tett a nukleáris biztonság iránt elkötelezett szakembergárda kineveléséért és az intézményrendszer működtetéséért. Kiemelkedő szerepe volt a független nukleáris szakértők jogintézményének kialakításában.[3]

Társasági tagságai[szerkesztés]

  • Nukleáris Társaság
  • MTA Sugárvédelmi és Környezetfizikai Bizottsága

Díjak, kitüntetések[szerkesztés]

  • Pro Urbe Emlékérem (1999, Paks)
  • Bozóky László-díj (2007)[4]
  • Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (2013)
  • A Magyar Mérnöki Kamara tiszteletbeli tagja (2013)
  • Héliosz-díj (2014)
  • Wigner Jenő-díj (2015)

Jegyzetek[szerkesztés]