Pénzváltási probléma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A pénzváltási probléma egy több, matematikailag lényegesen eltérő változatban is megfogalmazható számelméleti probléma. Alapkérdése, hogy adott számokból mely számokat lehet előállítani szorzatösszeg (avagy lineáris kombináció) segítségével. Precízebben: ha adva van az A={a1<a2<a3<...<an} halmaz, akkor az a kérdés, hogy mely számok írhatók fel alakban, ahol az mi számok nem negatív egészek. Az a2 számokról feltesszük, hogy relatív prímek. A problémát először Sylvester vetette fel 1884-ben.

A problémának vannak más változatai is, amikben a legnagyobb fel nem írható számot keresik, a számok prioritás szerint vannak rendezve, a számok csak korlátozott számban használhatók fel, vagy egy bizonyos számot kell előállítani. Egyes változatokban az érmek számát minimalizálják.

Példák[szerkesztés]

A nem felírható számok száma[szerkesztés]

  • Két egymáshoz relatív prím számra a nem felírható számok száma (a1-1)(a2-1)/2.
  • Legyen A=H teljes maradékrendszer modulo a1, és jelölje rh a h maradékosztály legkisebb felírható elemét! Ekkor a nem felírható számok száma .
  • Ha az ai számok d különbségű számtani sorozatot alkotnak, ahol an=a+(n-1)d, és a1=a=p(n-1)+s, ahol 0≤s<n-1, akkor a nem felírható számok száma:
.
  • Ha a1=ab, a2=bc, és a3=ca, ahol a, b és c páronként relatív prímek, akkor a nem felírható számok száma:
.
  • Legyenek n és t olyanok, hogy 1<nt, és t=q(n-1)+r, ahol 1≤rn-1! Ekkor a nem felírható számok száma:

A legnagyobb nem felírható szám[szerkesztés]

A legnagyobb nem felírható szám meghatározása nehéz kérdés, csak bizonyos megkötésekkel tudják becsülni, többnyire felülről.

2an-1an/n⌋-an.
  • Rögzítsük n-et! Ekkor a1, ..., an számok, amik egyike sem halad meg egy előre rögzített t értéket, szintén a Kneser-tétellel adódik, hogy a legnagyobb nem felírható szám legfeljebb (v-1)(t-r-1)-1, ahol t-1=v(n-1)-r, és 0≤r<n-1. Ez Dixmier eredménye.
  • Ha n és k természetes számok, amikre k<n, akkor legfeljebb n olyan számot választva, amik nem nagyobbak n+k-nál, a lehető legnagyobb nem felírható szám éppen 2k-1.
  • Ha n>2, akkor 2n-ig n számot véve a lehető legnagyobb nem felírható szám 2n+1.
  • Ha n>2, akkor 2n+1-ig n számot véve a lehető legnagyobb nem felírható szám
2n+3, ha n+1 osztható 3-mal,
és 2n+5, ha n+1 nem osztható 3-mal.
  • Legyenek most k és n olyanok, hogy n≥9k2+15k+2! Ekkor van n, egymáshoz relatív prím 2n+k+1-nél kisebb szám, amikre a legnagyobb fel nem írható szám:
2n+4k+1, ha n-k inkongruens 1-gyel modulo 3
2n+4k-1, ha n-k kongruens 1-gyel modulo 3.

A nem felírható számok összege[szerkesztés]

Mindezeken kívül még a nem felírható számok összegével is foglalkoznak.

Ha az a1, ..., an számok relatív prímek, akkor a modulo a1 maradékosztályok segítségével a nem felírható számok összege is meghatározható. Pontosabban, ha az x2, ..., xa1 modulo an redukált maradékosztályok legkisebb a2, ..., an felhasználásával felírható elemét jelöli, akkor a nem felírható számok összege

Források[szerkesztés]