Hosszúlábú potoró

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Potorous longipes szócikkből átirányítva)
Hosszúlábú potoró
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Alosztályág: Erszényesek (Marsupialia)
Rend: Diprotodontia
Alrend: Kengurualkatúak (Macropodiformes)
Család: Patkánykenguru-félék (Potoroidae)
Nem: Potorous
Faj: P. longipes
Tudományos név
Potorous longipes
Seebeck & Johnston, 1980
Szinonimák
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hosszúlábú potoró témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hosszúlábú potoró témájú kategóriát.

A hosszúlábú potoró (Potorous longipes) az emlősök (Mammalia) osztályának az erszényesek (Marsupialia) alosztályágába, ezen belül a diprotodontia rendjébe és a patkánykenguru-félék (Potoroidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A hosszúlábú potoró Ausztrália délkeleti csücskén, Kelet-Gippsland egyes részein fordul elő. Az állat igen ritka, állománya nagyságáról semmit sem tudnak.

Megjelenése[szerkesztés]

Az állat törzshossza 38-42 centiméter, farokhossza 31,5-32,5 centiméter. A hím testtömege 1,6-1,8 kilogramm, a nőstényé 2-2,2 kilogramm. Az állat szőrzete szürkésbarna és rövid, a hasi része világosabb. A mellső végtagjai rövidek és izmosak, ásásra alkalmas hosszú karmokkal. A hosszúlábú potoró a táplálékkeresés során kúp alakú lyukakat váj a talajba. A hátsó végtagok hosszúak, 4-4 ujjal (közülük 2-2 összenőtt). Gyors futásnál az állat ugyanúgy ugrál, mint a kenguru. A farok testéhez viszonyítva hosszú; gyors ugrásoknál felfelé tartja, úgy egyensúlyoz vele. A kengurukhoz hasonlóan a hosszúlábú potoró is a földre fekteti zömök farkát, így szert tesz egy harmadik „lábra” is, amellyel megtámaszthatja magát.

Életmódja[szerkesztés]

A hosszúlábú potoró magányosan él, és területhez kötődik. Tápláléka gyökerek, gumók, gombák és gerinctelenek. Az állat 7 évig él.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget feltehetően egyéves korban éri el. A párzási időszak egész évben tart. Az egyetlen utód feltehetően 16-17 hetet ül az erszényben. Az elválasztás körülbelül 21 hét után következik be. A nőstény évente kétszer ellik.

Rokon fajok[szerkesztés]

A hosszúlábú potoró legközelebbi rokonai és a Potorous nem másik három faja: a hosszúorrú potoró (Potorous tridactylus), a Gilbert-potoró (Potorous gilbertii) és a kihalt szélesfejű potoró (Potorous platyops).

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]